Kolumbia sem akar lemaradni a kriptoversenyben

Néhány nappal ezelőtt, június 15-én a Ripple bejelentette, hogy a Kolumbiai Központi Bank és a kolumbiai Információs és Kommunikációs Technológiákért Felelős Minisztérium (MinTIC) tesztelni fogja a Ripple blokkláncát a nagyértékű fizetéseket bonyolító rendszerében. Bár a Ripple Központi Banki Digitális Valuta (CBDC) platformját fogja használni, a központi bank azt nem mondta ki, hogy CBDC-t fog tesztelni.

Kolumbia is egy újabb állam, amely központi digitális pénzt tesztel

A kolumbiai információs és kommunikációs miniszter, Mauricio Lizcano annyit mondott a hírről, hogy technológiai megoldást kapnak a Ripple cégétől. Ez lehetővé teszi szimulációk elvégzését a nagyértékű fizetési rendszerben. A MinTIC közvetlen partnere a projektben még a helyi blokklánc technológiai cég, a Peersyst Technology. Annyira nem nagy meglepetés a hír. Több nagy bank már használja a Ripple technológiáját anélkül, hogy egyébként mondjuk a nyilvános blokkláncot vagy az XRP-t használnák. A mostani együttműködésnek sincs túl sok köze az XRP-hoz. És azt sem lehet tudni, hogy a főleg banki elszámolásra használt nagyértékű fizetési rendszerben milyen szimulációkat hajtanak majd végre Kolumbiában. A Ripple mindenesetre nyomul előre.

Még áprilisban jelentettek be egy együttműködést a Montenegrói Központi Bankkal, hogy egy nemzeti stabilcoint vagy CBDC-t teszteljenek. Tekintve, hogy Montenegróban már euró a fizetőeszköz, de az ország nem tagja az EU-nak, így szinte biztos, hogy nemzeti stabilcoin tesztelése várható. Hasonló alkut kötött a Ripple a Palaui Köztársasággal egy dolláralapú digitális pénz kibocsátásáról és Butánnal is együtt dolgoznak egy CBDC tesztelésén. Annak ellenére jönnek az ilyen pozitív hírek, hogy még 2020-ban az Amerikai Értékpapír- és Tőzsdefelügyelet (SEC) eljárást indított a Ripple ellen. Azzal vádolták meg a céget, hogy az XRP értékpapír és ezért nem regisztrált értékpapírral kereskednek. Lassan közeledik annak az ügynek a lezárása is, több fontos dokumentum is napvilágra került néhány napja. Ezek alapján az látható, hogy nem teljes egészében a Ripple irányába dönt majd a bíró.