Komoly elköteleződés a Bitcoin iránt Kanada volt miniszterelnökétől

Stephen Harper, Kanada volt miniszterelnöke úgy véli, hogy lehet helye a Bitcoinnak és a digitális jegybankpénzeknek a dollár helyettesítésére szolgáló tartalékvaluta-csomag részeként.

Jay Martinnal, a Cambridge House befektetési szolgáltató elnökével és vezérigazgatójával folytatott interjút Harper a Vancouver Resource Investment Conference nevű eseményen. Harper, aki kilenc évig volt Kanada miniszterelnöke, azt nyilatkozta, hogy az amerikai dollár helyettesítésének lehetősége csak olyan jelentős valutából származhat, mint az euró vagy a kínai jüan. Kétségeit fejezte ki azonban, hogy bármelyikük életképes alternatív valuta lenne-e. Ugyanis őt aggasztják az euró értékével kapcsolatos hosszú távú bizonytalanságok, és a jüan értékével kapcsolatos a kínai kormány “önkényes intézkedései”:

„Nehéz megmondani, hogy mi az amerikai dollár, mint a világ legfontosabb tartalékvalutájának alternatívája. Az aranyon, a Bitcoinon, és egy csomó más dolgon kívül […] Azt hiszem, látható lesz, hogy bővülni fog az emberek által biztonságos tartalékként használt dolgok köre, de ennek továbbra is az amerikai dollár teszi ki a legnagyobb részét.”

A volt miniszterelnök hozzátette, hogy szerinte a digitális jegybankpénzek vagy CBDC-k használata bizonyos fokig „elkerülhetetlen”. Úgy véli, hogy valószínűleg a monetáris politikának lesznek alávetve az egész világon. Harper elmondta, hogy aggódik amiatt, hogy a központi bankok nem csupán pénzügyi megfigyelők, hanem “általános bankárok” lesznek, ami befolyásolhatja bármely CBDC bevezetését:

“Végső soron, ha van digitális valutád, és a központi bank célja az infláció ellenőrzése, valamint a stabil valuta és megfizethetőség megteremtése, akkor a digitális pénznem csak egyfajta fejlődés a piacon” – mondta Harper. “De ha ez egy sorozat része, ami szerintem vad kísérlet a központi banki szerepvállalással kapcsolatban, akkor ez nagyon aggasztó számomra.”

Harper 2006 és 2015 között Kanada miniszterelnökeként tevékenykedett. A kripto és a blokklánc elfogadása az országban jelentősen növekszik távozása óta. Kanada szeptemberben megkapta első szabályozott kriptotőzsdéjét, amelyet 16 millió kanadai állampolgár számára lesz elérhető. Timothy Lane, a Bank of Canada alelnöke szerint a bank is halad a CBDC fejlesztésével.