Komoly ellenállás előtt a Bitcoin: CryptoFalka technikai elemzés

Korábbi CryptoFalka elemzésünkben a Bitcoin és az altok viszonyát feszegettük. Erős Bitcoinnal szemben, a király nagyobb megmozdulásaira amúgy is érzékeny, gyenge altcoin piacot véltek felfedezni. Bejöttek a számítások és tovább folytatódott a Bitcoin emelkedése párhuzamosan az altok gyengülésével. Új éves BTC csúcspontot értünk el a héten, szóval lássuk mit mondanak a Falka elemzői a következő napok történéseiről.

Komoly ellenállás előtt a Bitcoin árfolyam. A 2018-as év meghatározó támaszához érkeztünk 6K USD-os zónával. Heti, napi és 4 órás ábrán fogjuk vizsgálni a szitut.

BTC/USD 1 hetes

2018 februárjában teszteltük először a 6K-s támaszt egy nagyobb gyertya leszúrással. Kék nyíllal jeleztem ezt. Azóta az év során számtalanszor jelentett támaszt ez a zóna, míg 2018 novemberével letörtük és megindult egy nagyobb eladási hullám 3K irányába. Egy zóna, ami ennyiszer jelentett támaszt a korábbiakban és a letörése ekkora eladási hullámot váltott ki, az természetesen igen hiteles tartománynak számít. Következtetésképp, masszív ellenállásunk van a pirossal jelölt 6000 dolláros zónában és nem is várnám ennek azonnali áttörését az árfolyamtól. Nagyon erős vásárlóerőre lenne szükséges egy ilyen komoly ellenállás áttöréséhez, úgy, hogy a letörése óta még csak most teszteljük vissza először ezt a zónát. A vásárlóerő pedig inkább eltűnni látszik. Ha ránézünk a volumen alakulására, láthatjuk, hogy csökkenő trendben van. Úgy egészséges egy emelkedés, ha növekvő kereslet támogatja.

Egyéni indikátorokat tekintve:

  • Erős lenne a 60-as RSI határ áttörése első próbálkozásra
  • Pozitívum, hogy a heti 50 EMA fölött járunk, de a heti zárás még egy kicsit odébb van.

Minden esetben a zárásokra szoktam figyelni gyertyáknál. Ha az 50 EMA fölött is zárnánk a hetet, szkeptikusan kezelném a dolgot és számítanék a következő héten az árak visszaesésére a mozgóátlag alá, ahogyan az sárgával jelölt két hétben is már megtörtént.

Komoly ellenállás előtt a Bitcoin - 1 hetes nézet BTCUSD

BTC/USD 1 hetes | CryptoFalka

BTC/USD 1 napos

Az előző bekezdésben taglaltuk a 6 ezres ellenállás erősségét. Ehhez közeledve trendfáradtságra utaló jeleket mutat a BTC. Trendfáradtságra utalnak:

  • Az RSI-n tapasztalható divergencia. Míg az árfolyam csúcsok nőnek, addig az RSI csúcsai csökkenő trendre váltottak.
  • Az árfolyam növekedésével, szintén az előző részben taglalt volumen már nem képes úgy megújulni.

Az indikátorok trendfáradtságra utaló jelei mellett, az erős emelkedés végével megjelenő emelkedő árcsatorna is negatív számomra. Ezek az alakzatok gyakrabban korrekcióval és az árcsatorna támaszának letörésével járnak, a berajzolt görbe irányába, főleg csökkenő volumen mellett.

Komoly ellenállás előtt a Bitcoin - 1 napos nézet BTCUSD

BTC/USD 1 hetes | CryptoFalka

Összegezve: komoly ellenállást kell leküzdenie a Bitcoinnak a 6K áttörésével

Erős 80%-os emelkedést produkált a Bitcoin az alj pontunkból. Nagy pozitívum, hogy végre ekkora vásárlóerő mutatkozott meg a piacon és természetes idővel ennek kifáradása is. Nem várom elsőre a 6 ezres zóna áttörését és inkább korrekcióra számítok. Hosszú távon a cél, hogy minél többször, és egyre közelebbről pattanhatva támadhassuk a 6k-s fő ellenállásunk, így elérve előbb-utóbb annak áttörését. 4000 és 4200-as tartományba való visszaeséssel is egészségesnek gondolnám a korrekciót az előző mondatban vázolt tervhez. Ez a zóna jelentette a korábbi nagyobb emelkedő háromszög ellenállását, aminek az áttörési nagy vásárlói hullámot indított. Ez alatt szkeptikus lennék.

BTC/USD 1 napos emelkedő háromszög minta | CryptoFalka

Ábrák jelölései:

Elérhetőségek:

Facebook: https://www.facebook.com/cryptofalka/
Honlap + Privát kereskedő csoport: https://www.cryptofalka.com

A CryptoFalka által szolgáltatott információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik, a megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a CryptoFalka nem vállalkozik. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!