Komoly frissítés ment végbe a Monero hálózatán – ezt kell tudni róla

A kriptovaluták világának egyik legnépszerűbb privátcoinja, azaz nagy anonimitást biztosító protokollja a Monero. Nemrégiben újabb, az anonimitást segítő fejlesztéseket hozó Monero hardfork ment végbe sikeresen a hálózaton. A hard fork augusztus 13-án, a 2688888. számú blokknál teljesült. A 71 fejlesztő munkájával elkészült fejlesztés elég sok új funkciót hoz magával.

A Monero hard fork új fejlesztései

Példaként említhetjük azt, hogyy megnövekedett minden tranzakcióhoz az ún. “gyűrű-aláírások” (ring signature) száma, az eddigi 11 helyett már 16 ilyen lehet. A “gyűrű-aláírások” olyan digitális aláírások, amelyeket egy adott “gyűrű” bármely tagja meg tud tenni. Viszont fontos, hogy ne lehessen megtudni, hogy melyik tag volt az aláíró. Ez a típusú technológia segíti elő azt, hogy ne lehessen visszakövetni egy Monero tranzakció eredetét. Fejlesztésre került a forknak köszönhetően a Bulletproof algoritmus is. Az új algoritmus a Bulletproofs+ nevet viseli. Ezek zero-knowledge, azaz zéró tudás bizonyítások, amelyek segítségével egy tranzakció vagy ügylet egyik résztvevője úgy tudja bizonyítani a valódiságot, hogy nem ad át más információt a másik félnek azon kívül, hogy helyes az információ.

A Bulletproofs+ megnövelte a tranzakciót méretét és növelte a tranzakciók sebességét is, összességében akár 5-7%-kal javult a performancia. A Monerót támogató tárcákhoz is érkezett frissítés, egy olyan, ami 30-40%-kal megnöveli a tárcaszinkronizáció sebességét. Elég sok népszerű tárca van, amely támogatja ezt a kriptovalutát, például a Ledger és a Trezor is. Ezen fejlesztések mellett elég sok egyéb apróság is bekerült a frissítésbe, például javították a többaláírásos funkcionalitást, néhány kritikus hibát korrigáltak és csökkentették a tranzakciós díjak volatilitását is néhány apró változtatással. Az újabb Monero hardfork tovább erősíti a Monero első helyét a privátcoinok között, az XMR token árfolyama pedig azóta is konstans emelkedik. A cikk írásának pillanatában már 168 dollárt kérnek egy ilyen coinért.