Konteóssá változtat az Amazon e-kereskedelmi oldal, állítják a kutatók

Egy nemrégiben készült jelentés szerint az e-kereskedelmi óriás könyvajánló algoritmusai összeesküvés-elméletek és szélsőséges nézetek felé terelik az embereket.

Egy nemrég közzétett jelentés rávilágít arra, hogy az Amazon könyvajánló algoritmusai hogyan vezetik az embereket a szélsőséges, nacionalista és összeesküvés-elméletekről szóló irodalomhoz, beleértve a COVID-19-cel kapcsolatos dezinformációt is.

Az Institute for Strategic Dialogue, egy szélsőségességet kutató brit székhelyű szervezet áprilisban közzétett tanulmánya az Amazon könyvajánló algoritmusait elemezte a szélsőséges tartalmakkal, a koronavírus-tagadással, valamint a QAnonról és a 2020-as amerikai elnökválasztás összeesküvés-elméletekkel kapcsolatos irodalomra vonatkozóan.

Az elemzés megállapította, hogy a platform ajánló algoritmusai, amelyek címeket és szerzőket javasolnak az oldalon a könyvek között böngésző embereknek, egyértelműen a szélsőséges irodalom és az összeesküvés-elméletek felé terelik a vásárlókat. A tanulmány szerint az Amazon algoritmusának ajánlásai “kapuként szolgálhatnak az összeesküvés-elméletek és félretájékoztatás szélesebb univerzumába, illetve az egyre radikálisabb szélsőjobboldali és fehér nacionalista tartalmakhoz”.

Egyik összeesküvés-elméletről a másikra

Az Amazon ajánló algoritmusa könyveket javasol a felhasználóknak, melyekhez azt írja, hogy az adott könyvet mások megnézték és megvették. Ez az algoritmus a kutatók szerint úgynevezett visszacsatolási hurkot hoz létre. Azok az emberek, akik egy összeesküvésről szóló könyvre kattintanak, ugyanilyen és más összeesküvésekkel kapcsolatos ajánlásokat kapnak, beleértve a koronavírussal kapcsolatos állításokat és a 2020-as amerikai elnökválasztási csalásról szóló könyveket.

Ha valaki például Trump elnökről, vagy a CIA-ről keresgél a könyvek között, automatikusan ajánlást kap a Rotschild családdal kapcsolatos elméletekről, de még a földönkívüliekről is. A jelentés szerzője maga is megdöbbent azon milyen bőséges a furcsa könyvek tárháza. Van itt minden, az új világrend összeesküvés-elméletektől kezdve, a laposföld hívőkig.

Az Amazon nemrégiben eltávolította az 1978-as The Turner Diaries című fehér fajgyűlölő regényt, de a könyvre való keresés most az Anarchisták szakácskönyve című könyvet váltja fel, amely egy 1971-ben William Powell által kiadott bombakészítési útmutató. A könyv olyan részletesen írja le a bombagyártás csínját-bínját, hogy azt már több erőszakos cselekményhez is felhasználták bűnözők.

Az Amazon szóvivője elmondta, hogy a vállalat “komolyan veszi az Institute for Strategic Dialogue aggodalmait, és elkötelezettek vagyunk amellett, hogy pozitív élményt nyújtsunk a vásárlóinknak. Más könyveket árusító áruházakhoz hasonlóan mi is biztosítjuk ügyfeleink számára a különböző nézőpontokhoz való hozzáférést, valamint vásárlási és felfedezési eszközeinket nem úgy terveztük, hogy egy adott nézőponthoz igazodó eredményeket hozzanak létre”.

Korábbi elemzések is vizsgálták már azt, hogy a digitális óriás keresőalgoritmusai milyen szerepet játszanak abban, hogy a vásárlókat összeesküvésekbe és félretájékoztatásba terelik. A Washingtoni Egyetem kutatóinak 2021. januári tanulmánya például kimutatta, hogy az “oltóanyag” kifejezést tartalmazó keresések közel 10,5%-a oltásellenes összeesküvéseket és egészségügyi félretájékoztatást tartalmazó könyveket népszerűsít.

További kapcsolódó cikkeink: