Egymillió ausztrál kriptovaluta-vásárló készülődik

Egy felmérés szerint egymillió ausztrál kriptovaluta-vásárló is beléphet a piacra a következő 12 hónapban, főleg a fiatalabb generációk és a bérből, fizetésből élők közül. Fő fejfájásuk a szabályozás hiánya, a kriptók működésével kapcsolatos ismeretek hiánya és az általános piaci volatilitás.

Az ausztrál kriptotőzsde, a Swyftx megbízásából készült éves kriptopiaci felmérés alapján egymillió ausztrál kriptovaluta-váslrló léphet be a szektorba a következő 12 hónapban. Ők életükben először fognak kriptopénzt vásárolni, és ezzel az ország kriptótulajdonosainak száma meghaladja majd az ötmilliót – derül ki a friss felmérésből. Az ország lakossága eközben a Wikipedia szerint nem egészen 26 millió.

A YouGov kutatócég július elején 2609, 18 év feletti ausztrál állampolgárt kérdezett meg, akik közül 548-an jelenleg is kriptopénz-tulajdonosként azonosították magukat. A jelentés szerint a jelenlegi “kriptótél” ellenére, amelynek során az elmúlt egy év során mintegy kétbillió (kétezer milliárd) dollárral csökkent e digitális eszközök piaci értéke, az ausztrál kriptótulajdonosok aránya éves szinten négy százalékkal nőtt. Így 2022-ben elérik a 21 százalékot.

Ausztrál kriptovaluta ifjaknak és szüleiknek

A jelentés szerint most 4,2 millióan vannak, ez a szám 2023-ban további egymillió új kriptotulajdonossal növekedhet. Az ausztrálok legalább negyede tervezi, hogy kriptót vásárol a következő 12 hónapban. A legnagyobb valószínűséggel a millenálisok, a Z generációba tartozók, az ausztrál szülők és a teljes munkaidőben dolgozók vásárolnak majd.

Ezek a megállapítások összhangban vannak más adatokkal, amelyek szerint a “kriptotél” nem hátráltatja a kriptovaluták széles körű elfogadását. Egy ilyet ismertettünk például itt: A globális kriptoelfogadás üteme megegyezik az internet elterjedésének volumenével

A medve árnyéka ül most mindenen

Az ausztrál szakemberek szerint a digitális eszközök használatának jelenlegi növekedési trendje alapján az 50 év alatti felnőttek fele a következő egy-két éven belül kriptóbirtokos  – vagy legalább volt kriptóbirtokos – lesz Ausztráliában. De rengeteg olyan változó van, ami “ördögien nehézzé” teszi az előrejelzéseket.

A medvepiac kikezdte a bizalmat, ezért várnunk kell, és meglátjuk, milyen gyorsan stabilizálódik a piac.

A felmérés szerint a kriptóba való befektetés legnagyobb visszatartó ereje sokak számára a szilárd szabályozás hiánya, a kriptók működésével kapcsolatos ismeretek hiánya és az általános piaci volatilitás. Ez is egybevág azokkal a véleményekkel, amelyek szerint a következő kriptodeviza-piaci bika az Egyesült Államokban a “szabályozási tisztánlátás” eredménye lehet.

A CoinJar kriptotőzsde egyik vezetője, Luke Ryan szerint a sportszponzoráció is segít legitimálni a kriptót Ausztráliában. Amikor 2021 tavaszán a CoinJar szponzorálni kezdte az Australian Football League (AFL) ligát, az az egész országban javított a kriptoeszközökkel kapcsolatos narratíván.

Még egy nyereséges tőzsdetoken

Az említett ausztrál kriptovaluta-tőzsdék egyike, a CoinJar a 131. kriptotőzsde, napi 28 millió dolláros forgalommal. A másik, a Swyftx centralizált kriptpotőzsdéje pedig jelenleg a 117. helyen van a Coinmarketcap tőzsdei listáján, 103 millió dolláros napi forgalommal. Az utóbbi vállalkozáshoz kapcsolódó Swftcoin (SWFTC) viszont egy év alatt 22 százalékkal emelkedett. Ami egyébként nem meglepő a tőzsdék tokenjei között, amelyek általában deflációsak és többféle felhasználási lehetőséget biztosítanak számukra. Erről itt írtunk részletesebben:

Tőzsdetokenek tündöklése – a szerencse a bátraknak kedvez?

(Címlapkép: Pixabay.com)