A SWIFT megkezdi a CBDC-kísérlet második szakaszát

A SWIFT bankközi üzenetküldő hálózat megkezdi a CBDC-kísérlet második szakaszát, miután a központi bankok digitális valutáit összekötő tesztelése sikeresen lezárult.

A SWIFT azt vizsgálta, miként tudná összekapcsolni a CBDC-ket egymással, illetve a meglévő fizetési rendszerekkel. A 12 héten át tartó tesztüzembe több pénzügyintézet, köztük a Banque de France, a BNP Paribas, a Német Szövetségi Bank, a Szingapúri Monetáris Hatóság, a HSBC, az olasz Intesa Sanpaolo, a brit NatWest, a Royal Bank of Canada, az SMBC, a Société Générale, a Standard Chartered, illetve a UBS is becsatlakozott. A SWIFT sajtóközleménye szerint az eredmények magukért beszélnek: a digitális valuták integrálására készült technológia „nagy potenciállal bírhat” a közeljövőben.

A többek között gazdasági és monetáris politikára fókuszáló OMFIF nemrégiben végzett felmérése szerint a központi bankok mintegy 24%-a már készen áll arra, hogy a következő egy-két évben digitális valutát vezessen be.

„A SWIFT tesztprogramja lehetővé tette számunkra, hogy konkrét képet kapjunk arról, hogyan lehet a CBDC-t a fiat valutákkal összekapcsolni és mindez milyen kihívással járhat, miközben kihasználjuk a biztonságáról, valamint eredményességéről ismert SWIFT infrastruktúrát és a továbbfejlesztett platformja által nyújtott lehetőségeket” – jelentette ki Isabelle Poussigues, a Société Générale egyik globális vezetője.

A SWIFT a Kaleido web 3.0 platformot használta arra, hogy több mint 4900 tranzakciót szimuláljon a Quorum és a Corda, illetve az RTGS-hálózat segítségével. A pénzintézetek a három szimulált hálózat közötti tranzakciók áramlását tesztelhették, amelynek eredményéből kiderült, hogy a SWIFT sikeresen kifejlesztette a CBDC-k közötti együttműködő képességet.

További érdekes cikkeink: