Közel félmilliárd ember rendelkezik valamilyen kriptovalutával világszerte

A Henley & Partners nevű befektetési tanácsadó cég „Crypto Wealth Report 2023” című jelentése szerint világszerte közel 500 millióan rendelkeznek valamilyen kriptovalutával, mégis mindössze 22 ember szerzett 1 milliárd dollárnál nagyobb értékű vagyont.

A felmérés szerint június 30-án mintegy 210 millió bitcoin befektető volt a világon, és nagyjából kétszer ennyien, 425 millióan rendelkeztek valamilyen kriptopénzzel.

Az összesen 22 kriptomilliárdos közül meglepő módon mindössze hat ember tartja a vagyonát bitcoinban. Ez a statisztika azt mutatja, hogy a bitcoin tulajdonosoknak mindössze 0,000003%-a rendelkezik 1 milliárd dollárnál nagyobb értékű digitális eszközzel, míg ez az arány a kriptovaluta tulajdonosokra levetítve 0,000005%.

Félmilliárd kriptotulajdonos bitcoin

A Henley & Partners jelentése szerint emellett valamivel több mint 88 200 befektető, vagyis a világ összes kriptotulajdonosának 0,02%-a rendelkezik legalább 1 millió dollár értékű kriptóval. Ennek majdnem a felét bitcoin tulajdonosok teszik ki, mivel nagyjából 40 500 BTC befektető rendelkezik több mint 1 millió dolláros vagyonnal.

Továbbra is nehéz helyzetben van a kriptoszektor

Az utóbbi időben a pénzügyi világ több ismert alakja, köztük Jamie Dimon, a JPMorgan vezérigazgatója és Warren Buffett, a világ egyik legismertebb befektetője is óvatosságra szólított fel a kriptovaluták magas volatilitása miatt. Különösen a bitcoin árfolyama volt volatilis az utóbbi években és hónapokban: a BTC értéke néha soha nem látott magasságokba szökött, majd többször jelentősen visszaesett.

A volatilitás mellett az Egyesült Államokban egyre szigorodó szabályozási környezet is komoly problémát jelent a kriptoiparnak, amely még mindig küzd a tavaly kezdődő medvepiaci helyzet következményeivel.