Közeleg a Bitcoin Nap első évfordulója El Salvadorban

A közép-amerikai országban 2021. szeptember 7 óta törvényes fizetőeszköz a bitcoin.

A bitcoin egy éve El Salvadorban

Senki se gondolta volna, hogy Nayib Bukele-nek bejön majd a bitcoin buli. Ám egy év alatt még a kétkedőnek is be kellett látniuk, hogy a közép-amerikai ország bizony jó lóra tett a bitcoinnal. A token áldásos hatásai a gazdaság több területén is érezhetők, lássuk hát, hogyan alakul a helyzet El Salvadorban a Bitcoin Nap első évfordulóján.

Turizmus

A világjárvány után a turizmus a legtöbb helyen csak kínlódva talált ismét magára. El Salvadorban azonban olyan sebességgel állt helyre a rend, ami sokakat megdöbbentett. A Turisztikai Világszervezet szerint az ország még a 2019-es évhez képest is 81%-kal több vendéget fogadott az idén. Az elnök a Twitteren dicsekedett el a hírrel, szerinte a fellendülés a bitcoinnak és a szörfözésre kiváló tengerpartoknak köszönhető. Hozzátette azt is, hogy a helyi bandák leverése is sokat lendített a nemzetközi turizmuson.

Bányászat

Az ország természeti adottságai miatt ideális terep a kriptobányászathoz. A napelemek mellett az országban működő geotermikus erőművek és négy vízerőmű is szinte korlátlan mennyiségű, megújuló energiát biztosít. Emellett kedvező törvényi keretek miatt is egyre népszerűbb az ország a bányász cégek számára. Nemrég az Anchor nevű kriptobányász cég is bejelentette, hogy hamarosan egy újabb bányászati egységet üzemel majd be.

A bitcoin hitelezők megmentője

Az ország már korábban is kacsingatott a bitcoin alapú kölcsönök felé, most azonban már a világpiacot célozná meg. A BankToTheFuture nevű beruházási platformmal együttműködve Bukele azon gondolkozik, hogyan tudna az országa segítő kezet nyújtani a világ kriptohitelező cégeinek. A nagyszabású terv még meglehetősen homályos, mindenesetre ha bejön, akkor az robbanásszerű gazdasági növekedést eredményez majd.

Bitcoin Beach

Egy maroknyi lelkes bitcoinhívő 2019-ben elhatározta, hogy végre eljuttatja a bitcoint azokhoz, akik nem férnek hozzá a hagyományos pénzügyi szolgáltatásokhoz. A Bitcoin Beach által megálmodott fenntartható bitcoin alapú gazdasági modellt El Salvador tengerpartján kezdte felépíteni a csapat. Mára több, mint 600 felhasználónak segítettek abban, hogy beléphessenek a kriptók világába.

A csapat két tagja, Roman Martinez és Mike Peterson legutóbb egy franciaországi konferencián is tartott előadást. Mindketten nagyon várják már a Bitcoin Nap első évfordulóját, amire a csapat egy különleges, ünnepi meetuppal készül.

Nashin Bupele

És ha mindez még nem lenne elég, a tokennek hála az elnök még a koreai szappanoperák világát is meghódította. Az egyik koreai sorozatban egy Nashin Bupele nevű szereplő tart előadást a token adaptációjáról a közép-amerikai országban.