Dübörög a turizmus Salvadorban a bitcoin fejeknek köszönhetően

A közép-amerikai országba több mint egymillió látogató érkezett az idén, főleg bitcoin turisták.

Salvador és a bitcoin

Nagy dobásra szánta el magát Salvador, amikor tavaly szeptemberben hivatalos fizetőeszközzé tette a bitcoint. A döntés miatt rengeteg kritika érte az ország miniszterelnökét, Nayib Bukelét belföldön és külföldön egyaránt. Úgy tűnik azonban, hogy már rövid távon is élvezheti az ország a bitcoin, mint fizetőeszköz bevezetésének előnyeit.

Bitcoin turisták

2019 után a világon mindenhol súlyos helyzetbe került a turizmus. Több ország azóta se tudta kiheverni ezt. Ezzel szemben Salvadorban olyan döbbenetes ütemben áll helyre az iparág, ami még a Turisztikai Világszervezet munkatársait is meglepte. Az idei adatok alapján ugyanis eddig 1,1 millió turista választotta célpontjául az országot, ami a helyi kormány szerint 82,2%-os növekedést jelent a tavalyi évhez képest. Ezzel a vulkánok országa “az egyik leggyorsabb ütemben helyreálló idegenforgalommal büszkélkedhet a régió országai közül” a Turisztikai Világszervezet szerint. Az ország még a 2019-es számokhoz képest is 81%-kal több vendéget fogadott az idén, mint a járvány előtt.

Óriási bevételek

Több nagy médium, például a Wall Street Journal is úgy vélekedett, hogy az ország nem tudja majd a bitcoinnal magához csalogatni a turistákat. A kétkedőknek egy nemrég készül interjúban jól beszólt Alex Bonilla, a Turisztikai Minisztérium főigazgatója. Mint mondta az ország legalább 57500 tengeren túli vendégre számít az idei évben, akik mintegy 60 millió dollárral járulnak majd hozzá az ország bevételeihez. Várakozásaik szerint hamarosan meghaladják az 1,2 milliós vendégszámot.

Híres vendégek

A bevezetés óta rengeteg híres kriptós látogatta meg Salvadort. Többek között az országba látogatott Jeff Booth, aki vállalkozóként és a Price of Tomorrow című könyv szerzőjeként szerzett hírnevet, Obi Nwosu, a Fedimint vezérigazgatója, és Samson Mow, a Jan3 vezérigazgatója is.
Látogatása után Tone Vays, bitcoin elemző, így nyilatkozott:

A világ 99,9%-a azt se tudta, hogy hol van ez az ország, és talán 98%-a arról se tudott, hogy egyáltalán létezik. De most Salvador visszavonhatatlanul felkerült a térképre.

Bitcoin paradicsom

Nemcsak, hogy felkerült, de úgy néz ki, hogy az élmezőnyben is marad. Salvador törekvései több bitcoin cég érdekeivel is egybeesnek, akik hajlandóak akár anyagilag is támogatni az országot.

Akár magánszemélyek is segíthetik az országot ebben. Az országban elfogadott bitcoin törvény ugyanis lehetővé teszi, hogy 3 BTC-ért bárki tartózkodási engedélyt vehessen.

Az ország vezetősége se tétlenkedik, idén novemberben például a főváros ad majd helyet a bitcoin adaptációról szóló konferenciának. A rendezvényen a bitcoin és a Lightning hálózat több mint nyolcvan szakembere szólal majd fel.