El Salvador állami tárcája nem jött be vagy csak túl sok a rosszakaró?

A legújabb jelentések szerint a El Salvadorba irányuló átutalások kevesebb mint 2 százaléka köthető az állami Chivo kriptotárcához, a bitcoin ATM-ek pedig már egy éve “üresen” állnak. A kormány azonban tagadja az állítást, elmondása szerint az app köszöni szépen, jól van, és nagyszerű népszerűségnek örvend. 

Az El Diario de Hoy helyi médiában nemrégiben felröppentek a hírek, miszerint “kevés salvadori használja a Chivo kriptotárcát az átutalások fogadására”. Az országba elviekben 2021 és 2022 között mindössze 120,46 millió dollár érkezett a kriptotárcán keresztül, ami 1,8%-a az országba érkezett utalások összegének (6,4 milliárd dollár). Kiderült továbbá, hogy 2021 októberében – egy hónappal azután, hogy a bitcoint törvényes fizetőeszköznek nyilvánították – a kriptotárcákon történő átutalások 29,68 millió dollár körül alakultak; ma azonban ez az összeg 10-20 millió dollárra csökkent.

Annak ellenére, hogy a sajtóorgánum kifejezetten rossz passzban szeretné feltüntetni El Salvador döntését, a májusi hónapot pozitív hozzászólásokkal illette. Idén ugyanis az év ötödik hónapjában 15,6 millió dollár értékű BTC érkezett a tengerentúlról, így megjegyezték, hogy a visszaesés ellenére bizony “akadnak még”, akik a BTC-t választják a hagyományos pénzügyi rendszer helyett. Az egyelőre nem világos, hogy a szóban forgó adatok csak a Chivo tárcán, vagy az összes kriptotárcán keresztül utalt bitcoinra értendőek.

Az újság szerint a helyieket nem érdekli az ATM-ek használata, és sokan vonakodnak tranzakciókat végrehajtani az alkalmazás segítségével. Ráadásul San Salvador városában több üzlet is félretette a “bitcoint is elfogadunk” feliratú táblákat, melyeket csupán néhány hónapja helyeztek ki. Vannak tehát arra utaló jelek, hogy a kriptotárca nem aratott akkora sikert, mint amekkorát a kormány remélt.

Mindenesetre Alejandro Zelaya pénzügyminiszter továbbra is azt állítja, hogy a helyiek “előszeretettel használják” a bitcoint és a Chivo tárcát, de “sok van még hátra” a BTC felé vezető útból.