Közösségi médiát váltanak az amerikaiak Trump Facebook és Twitter letiltása után

Óriásit ugrott az alternatív közösségi alkalmazásokon az új regisztrálók száma a napokban, miután a big tech cégek, mint a Twitter és a Facebook törölte Donald Trump fiókjait. Közben a big techek ezeket az alternatív megoldásokat is ütni kezdték.

A Twitterre hasonlító Parler például elsőnek számított pénteken az Apple app listán letöltések tekintetében, a Gab szintén robbanásszerű emelkedésről számolt be.

A Parler pénteken 210 000 letöltést kapott globálisan, ami 281%-kal magasabb, mint január 7-ki 55 000-res számuk, írja a Sensor Tower elemzőcég. “Az Egyesült Államokban az app becsülten 182 000 új letöltést kapott január 8-án, ami 355%-kal nagyobb, mint a január 7-ki 40 000 letöltés. Szerda óta körülbelül 268 000-ren töltötték le az Egyesült Államokban.”

A Parler iránti érdeklődés erősödése a legjobbkor jön, mivel a cenzúramentes és szinte zéró moderációs kommunikációt kínáló platformot mind a Google, mind az Apple törlésre ítélte az áruházaikból, ha a cég nem vezet be komolyabb tartalommoderálási politikát. A bojkottjához akár az Amazon is csatlakozhat, ami a szervereket biztosítja a közösségi média számára.

A Parler és a Gab egyaránt a szabad véleménynyilvánítás édenkertje miután a cégek alig fordítanak figyelmet a bejegyzések moderálására. Egyes vádak szerint a cégek még orosz dezinformációs kampányoknak is táptalaját szolgálták mialatt szabadon terjednek rajtuk a konspirációs elméletek. A Parler és Gab erre azt válaszolja, hogy a platformjain a moderálást a felhasználóknak maguknak kell végrehajtaniuk azzal, hogy némítják és blokkolják a trollokat és sértő tartalmakat.

A Google Play a blokklásra pénteken egy meglehetősen nyakatekert magyarázatot adott a Techcrunchnak:

A felhasználók biztonságának védelme érdekében a Google Playen régóta érvényes irányelveink megkövetelik, hogy a felhasználók által létrehozott tartalmat megjelenítő alkalmazások rendelkezzenek moderációs irányelvekkel, amelyek keretében eltávolítják az olyan durva tartalmakat, mint például az erőszakra buzdító bejegyzések. Minden fejlesztő elfogadja ezeket a feltételeket, és az elmúlt hónapokban emlékeztettük Parlert erre az egyértelmű irányelvre. Tudunk a Parler alkalmazásban található bejegyzésekről, amely az Egyesült Államokban erőszakra ösztönöz. Tudomásul vesszük, hogy ésszerű vita folyhat a tartalmi irányelvekről, és hogy az alkalmazások számára nehéz lehet az összes erőszakos tartalom azonnali eltávolítása, de hogy egy alkalmazást a Google Playen terjesszünk, megköveteljük, hogy az alkalmazások erőteljes mértékletességet hajtsanak végre a rendkívül súlyos tartalmak esetében. Ennek a folyamatos és sürgős közbiztonsági fenyegetésnek a fényében felfüggesztjük az alkalmazást a Play áruházban, mindaddig, amíg az nem orvosolják ezeket a problémákat.

Szintén pénteken az Apple is támadásba rendült a Parler ellen és egy levélben figyelmezették, hogy ők is megkövetelik a fokozott moderálást és ha nem tesznek eleget, akkor törlik az Apple alkalmazásboltjából.

A Parler egyik legfontosabb támogatója egy Rebekah Mercer nevű amerikai milliárdosnő állítja a The Wall Street Journal. A 2018-ban indult közösségi platform novemberben közel 10 millió felhasználóval rendelkezett és általában akkor ugrott meg a letöltésszáma, mikor a közösségi oldalak az elmúlt hónapokban nekimentek a regnáló amerikai elnöknek, például mikor a Twitter elkezdte filterezni az elnök bejegyzéseit..

Az Apptopia jelentése szerint nem csak a Gab és a Parlor felhasználószáma indult emelkedésnek az elmúlt hónapkban, hanem a MeWe Network, OANN, Newsmax és Rumble appoké is.

Kapcsolódó: