Az újabb finanszírozási kör után az FTX kriptotőzsde már 32 milliárd dollárt ér

Az FTX, az egyik legnagyobb kriptotőzsde hétfőn jelentette be, hogy 400 millió dollárt gyűjtött egy újabb befektetési körben. A befektetők között találjuk a SoftBankot is. Ezzel a körrel a platform értéke már 32 milliárd dollárra nőtt, és a gyorsan növekvő digitális kriptoszektor egyik legértékesebb startupjává vált. A bahamai székhelyű kriptotőzsde legutóbbi finanszírozási köre már a C sorozat volt, és az elmúlt kilenc hónap alatt már harmadszor vontak be friss tőkét.

Az FTX óriási növekedést élt meg

A cég hétfőn egy közleményben jelentette be, hogy 400 millió dollárt gyűjtött be egy C sorozatú finanszírozási körben, és ezzel a céget 32 milliárd dollárra értékelték fel. Az FTX a világ egyik legnagyobb digitális kriptotőzsdéje, amely határidős és azonnali kereskedést is kínál. A vállalat az ismeretlenségből nőtte ki magát a születőben lévő szektor kiemelkedő szereplőjévé, és ezzel a Coinbase és a Binance egyik legfőbb riválisává vált.

Az Egyesült Államokban a cég nem nyújt kereskedési szolgáltatásokat. Ezt a funkciót a testvértőzsdéje, az FTX U.S. látja el. Az FTX U.S. a múlt héten 400 millió dolláros tőkeemelést jelentett be, amivel a vállalatot 8 milliárd dollárra értékelték.
Ez jelentős növekedés jelent az FTX értékelésében az előző 2021. októberi finanszírozási köréhez képest. Ekkor 420,69 millió dollárt gyűjtöttek be egy B-1-es sorozatú körben, 25 milliárd dolláros értékelés mellett. Ezt megelőzően, 2021 júliusában az FTX 900 millió dolláros B sorozatú forrásbevonást jelentett be, amelyet később 1 milliárd dollárra emeltek, és akkor még csak 18 milliárd dollárra értékelték a vállalatot.

A legutóbbi, októberi befektetési kör óta az FTX rendkívül nagy növekedést ért el. A napi kereskedési volumene 40%-kal, közel 14 milliárd dollárra nőtt, amivel a világ harmadik legnagyobb kriptotőzsdéjévé vált.

Sam Bankman-Fried, az FTX vezérigazgatója egy nyilatkozatban elmondta, hogy a finanszírozási kör “mérföldkőnek számító eredményt” jelent. Ez lehetővé teszi a tőzsde számára, hogy új országokban jelenjen meg, és bővítse termékkínálatát, amelyek közé tartoznak a Bitcoin derivatívák és egy 2 milliárd dolláros kockázati tőkealap létrehozása is.

FTX

FTX piaci értéke értéke emelkedik, pedig a kriptók ára esik

Az FTX kriptotőzsde nyereségességével szöges ellentétben a kriptopiac az év eleje óta 500 milliárd dollárt veszített értékéből. A Bitcoin árfolyama közel 50%-kal csökkent a novemberi történelmi csúcsához képest, és már 18,35%-ot esett az év eddigi részében. Az Ethereum januárban eddig 28,99%-ot veszített értékéből.

A Federal Reserve a hónap elején globális eladási hullámot váltott ki azzal a figyelmeztetéssel, hogy az eredetileg vártnál gyorsabban léphet, és hamarabb visszafoghatja a gazdaság élénkítését célzó intézkedéseit.. Hétfőn Bankman-Fried megpróbálta csillapítani a mostani eladással kapcsolatos félelmeket. A CNBC egy műsorában azt nyilatkozta, hogy a kamatlábakkal kapcsolatos aggodalmak a kriptovalutákon túl is megmozgatták a piacokat. Bankman-Fried bízik benne, hogy nem lépünk be egy “hosszú távú kriptotélbe”.