Kripto-kastély San Franciscoban – ahonnan a kripto startupok indulnak

Van egy ház San Franciscoban, mely méltán kiérdemelte a Kripto-kastély elnevezést. A ház ugyanis a legkülönbözőbb startupoknak adott otthont az elmúlt években és számos fontos ember találkozott már itt a kriptopénzek világából.

Kripto-kastély San Franciscoban

Potrero városnegyedben sok a kripto vállalkozás

San Francisco Potrero Hill városrésze a dombos utcákról és a panorámájáról volt híres ezidáig. Azonban a környéken található a Kritpto-kastély is, melyről a napokban készített riportot a CNBC.

A három emeletes ház azért kapta a Kripto-kastély nevet, mert több tucat kriptopénz fejlesztő él és dolgozik együtt ezen a helyen.

A lakótársak

Jeremy Gardner, a Kripto-kastély egyik alapítója. Gardner az egyik tulajdonosa és kitalálója az Augur platformnak, mely decentralizált piaci előrejelzésekre szakosodott. Eredetileg az ő otthona volt a Kripto-kastély, melyet először az Augur székhelyeként használtak.

Kezdetben nem volt annyi pénzünk, hogy elég magas fizetést tudjunk nyújtani mindenkinek, hogy a lakhatásukat finanszírozni tudják belőle. Ezen kívül pedig sokkal olcsóbb ha mindenki egy helyen van, ráadásul a San Fransisco-i árak mellett ez kifejezetten kedvező lakhatást jelent.

A kezdeti kényszer megoldásból később egy teljes kriptoközösség fejlődött ki, ahol egymásnak adták a kulcsot a kriptopénz vállalkozások.

A Comma.ai, egy önvezető autót fejlesztő startup az alagsorban jött létre. Mindeközben a cég vezetője, George Hotz a földszinten egy gardrób szobában lakott, hogy minimalizálja a költségeit. Végül a cég igen sikeres lett és befutott, több millió dollár finanszírozást sikerült összegyűjteniük. George csak ekkor költözött ki a ház legkisebb szobájából.

Gardner elmondta, hogy az egyik kedvenc éjszakája az volt, amikor az Ethereum alapítója Vitalik Buterin beugrott egy spontán szerveződésű bulira és beszélgetésbe elegyedett a BitTorrent alapító Bram Cohennel. Elmondása szerint számtalan hasonló egymásra találásra kerül sor az utóbbi években, amit a szobakiadás legjobb melléktermékének tart.

Már nem csak hippikből áll a kriptoközösség

Az évek során a kriptoközösség is folyamatosan változott és fejlődött San Franciscoban.

Amikor először jártam itt, én voltam az első lány az egész házban addig. Csak azért jutottam be, mert elképesztő haverjaim vannak.

— Nyilatkozott Toni Lane Casserly, a Singularity University hallgatója.

Kellemes környezetben élnek a startupok vezetői

Casserly szerint jelentősen megváltozott a lakósközösség az évek során. Amikor először járt a Kripto-kastélyban, az ismerősei mind azt mondták neki, hogy tartsa távol magát a bitcointól, mert azt csak rossz dolgokra használják. Most pedig mindenki arról faggatja, hogyan tudnának ők is becsatlakozni a kriptogazdaságba.

Egy másik bérlő, Viviane Ford hasonló élémenyekről számol be. Viviane a Comma.ai üzemeltetésért felelős igazgatója. Elmondta, hogy érdekes látni, ahogy egyre jobban terjed a kriptopénzek híre a társadalomban. Korábban egy táblára írták mindig fel, hogy ki milyen árfolyamokat jósol a bitcoinnak. Évekkel ezelőtt még a 100 dollás is viccnek hathatott. Több ezer dollárt akkor még senki nem mert felírni jövőbeli árfolyamnak. Aztán később már a 2000 dolláros bitcoin árfolyam számított jelentős mérföldkőnek, ekkor még pezsgőt is bontottak.

Ahogy nő a kriptopénzek népszerűsége, egyre több látogatója van a Kripto-kastélynak. Valódi közösségi helyszínné vált az utóbbi években Jeremy Gardner háza.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük