Thaiföld eltörölte a kriptoeszközök kereskedésére kivetett adót

A napokban a bitcoin árának jelentős meglendülése kapcsán már írtunk arról, hogy az egyik fontos tényező az ár növekedésének elindításában egy thaiföldi döntés volt. A thai pénzügyminisztérium ugyanis korábban bejelentette, hogy eltörli a digitális eszközök kereskedelmére korábban alkalmazott adót. Ez a 2024. január 1-jén hatályba lépett mentesség a szabályozott brókerekre, kereskedőkre és az engedélyezett kriptotőzsdékre terjed ki. Nem kell nagyon bennfentesnek lenni ahhoz, hogy értsük a szándékot.

Thaiföld fontos célpontja akar lenni a kriptobefektetőknek

A cél a döntéssel ugyanis az, hogy Thaiföld a digitális eszközök regionális centrumává váljon. Egy jelentés szerint a bangkoki kormány bízik abban, hogy a döntés előrelendíti az ország digitális gazdaságát. Paopoom Rojanasakul, a thaiföldi pénzügyminisztérium államtitkára azt is elárulta, hogy a minisztérium érdekelt a digitális eszközök alternatív forrásbevonási mechanizmusként való felhasználásában. Az adómentesség, amelynek nincs lejárati ideje, a hírek szerint 2024. január 1-jén lépett hatályba. A minisztérium az áfamentesség mellett a kriptokereskedelemből származó jövedelemre kivetett 7%-os adót is eltörölte. Már korábban is létezett adómentesség a kriptokereskedésen, de ez csak a szabályozott kriptotőzsdék esetén volt alkalmazható.

Eközben kiderült, hogy mind a pénzügyminisztérium, mind a thaiföldi Értékpapír- és Tőzsdebizottság (SEC) a 2019. évi értékpapír- és tőzsdetörvény módosításán dolgozik. Ez a módosítás lehetővé teszi majd, hogy a digitális befektetési eszközök az értékpapírokhoz hasonló elbírálás alá essenek. Nem kérdés, hogy távol-keleti ország az offshore befektetők egyik vezető célpontjává nőtte ki magát. Viszont a kriptoeszközök piaca továbbra is kihívásokkal néz szembe. E problémák kezelése érdekében Rojanasakul felszólította a kormányt, hogy a pénzügyi rendszer stabilitását is vegye figyelembe, amikor megpróbálja kihasználni a digitális eszközökben rejlő fejlődési potenciált.