Profilt váltanak a kriptobefektetési alapok

A Polychain Capital, mely a kriptoszektor egyik legnagyobb befektetési alapja, egy 175 millió dollár kockázati tőkebevonási körön van túl. Az alap elsődlegesen a medvepiac miatt bajba került vállalkozások finanszírozásában lesz érdekelt, részesedésért cserébe. Mindezt Olaf Carlson-Wee a Polychain Capital ügyvezetője közölte.

A múlt évben a Polychain vált az első olyan kriptós befektetési alappá, melynek eszközvagyon értéke átlépte a bűvös 1 milliárd dolláros határt. A portfóliójában találni tokeneket, coinokat, kriptovállalatai tulajdonrészt és befektetőktől fennmaradt el nem költött befektetési forrást.

Ámde a 2018-as év a Polychainhez és más befektetési eszközkezelőhöz sem volt kedves, több kényszerült felfüggeszteni a tevékenységét vagy éppen a kriptókon kívüli világban feltalálni magát a talpon maradás érdekében.

Az Eurekahedge Crypto-Currency Hedge Fund Index jelentése szerint 2018 január óta 42 eszközkezelő kényszerült bezárni, a 740 követett alapnak pedig a 70 százaléka átlagosan 70 százalékos veszteségeset volt kénytelen leírni.

“Az eszközosztály mindig is hihetetlenül volatilis volt. Itt-ott nőtt a kezdetek óta, hirtelen megugrott aztán jöttek a medvepiacok… Amikor elindítottam a Polychain Capital-t, akkor már számítottam minderre,” közölte a Polychain CEO.

A kriptovállalkozások egyre nagyobb számban ‘adják el a lelküket’ a kockázati tőkebefektetőknek, ahogy a 2017-ben és 2018-ban még futó közösségi finanszírozási ICO-modell kifulladóban van. Az ICO-csapatokhoz hasonlóan a befektetési alapok is hasonló pályára kényszerültek. A kisbefektetők, akik 2017 során zsákszámra öntötték a pénzt a szektorba, ma már az exitlehetőségeket mérlegelik, így az eszközkezelőknek is máshonnan kell forrásokhoz jutniuk.

Extra fejfájást jelent az alapoknak az ICO-k körüli szabályozási praktikák szigorodása, ahogy a pénzfelügyeleti hatóságok egyre több projektet állítanak pellengérre. Ha kiderül, hogy egy ICO nem regisztrált részvénypiaci kibocsátást hajtott végre, akkor komoly büntetésre számíthat.

“Az alapok szépen csöndben fedezeti alapból kockázati tőkealapba mentek át ahogy a likvid portfóliójuk értéke zuhanásnak indult, az AUM-juk nagy része illikvid,” ezt már Kyle Samani, a Multicoin Capital Management CEO-ja nyilatkozta a Bloombergnek.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük