Két újabb kriptográfiai szabadalmat jegyeztetett be az Amazon

Az e-kereskedelmi óriás Amazon két szabadalmat is bejegyeztetett, áll az amerikai Szabadalmi és Védjegy Hivatal (USPTO) november 13-ai publikációjában. Az egyik a digitális aláírások integritásának védelmét, a másik pedig a megosztott adattárolás javítását szolgálja.

Az első szabadalmi kérelmet a digitális aláírások védelméről még áprilisban nyújtották be és eg olyan módszert ír le, mellyel megvédhetőek a digitális aláírások és a titkosított kommunikáció egy egyszeri kriptográfiai kulcs generálásával, elosztásával, hitelesítésével és visszavonásával.

A javasolt rendszerben a kulcsokat Merkle-fa struktúrában rendezik el. A Merkle-fa a hashek bináris fája hierarchikusan felépítve.

A Merkle-fák fundamentális alapjai a blokkláncoknak mivel segítségével nagy mennyiségű adatot hatékonyan és biztonságosan lehet hitelesíteni.

A Merkle fa gyökere pedig összefoglalja az összes kapcsolódó tranzakciókhoz köthető adatot. Ha bármelyik része a tranzakció adatának megváltozik, a Merkle gyökér is megváltozik. A Merkle fa használatával gyorsan és egyszerűen lehet tesztelni ha egy adott tranzakció benne van a halmazban vagy sem.

A frissen kijött szabadalmi dokumentum alapján az Amazon által fejlesztett Merkle fa struktúrájú titkosított rendszer célja, hogy biztonságosan lehessen egy központi hatóság vezető alkalmazottjától aláírás jogát átruházni egy alacsonyabb beosztású személyre.

A szabadalmi dokumentum így magyarázza: “az aláírási jog [fennhatóság] egy kulcs megosztási szolgáltatást biztosít ami kriptográfiai kulcsok blokkját osztja szét a felhatalmazott aláíró felek felé. Egy felhatalmazott aláíró kapcsolatba lép a kulcsot megosztó szolgáltatással és kriptográfiai kulcsok blokkját kérvényez.”

Az Amazon más szabadalmának kérvényét még 2015. decemberében nyújtotta be és a megosztott adattárolás problémáit igyekszik orvosolni.

Az Amazon egy rácsos kódolási technikát javasol adatszilánkok csoportját használva, ahol minden szilánk (shard) egy adott rácsban tárolt adatelemek elosztását jelenti. Ezzel a módszerrel minimalizálni lehet a tárolási redundanciát, mialatt maximális elérhetőséget, tartósságot és újrahasználhatóságot garantál.

Van pár tech startup, mint a Filecoin, Sia, Storj és Swarm, mely ugyanezt a problémát igyekezett megoldani az elosztott adattárolásnál és gyakran a megoldásaikat blokkláncok és felhőtárolási megoldásokkal vegyítették.

Az Amazon amellett, hogy egyre nagyobb hangsúlyt fektet a kriptográfiai, blokklánc és elosztott adattárolási technológiák kifejlesztésére, van pár kriptovaluta specifikus innovációja is. Még áprilisban az Amazon Technologies hozzájutott egy streaming alapon működő piactér szabadalmához ahol valós időben tud kriptovaluta tranzakciókat feldolgozni.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük