Hamarosan indulnak a londoni tőzsdén a kriptokötvények

A Londoni Értéktőzsde (LSE) megerősítette tervét, hogy hamarosan megnyitja kapuit a tőzsdén kereskedett kriptokötvények (ETN) előtt, különösen a Bitcoin és az Ethereum vonatkozásában. Ez a stratégiai lépés mindenképpen fontos pillanatot jelent a pénzügyi innovációban, mivel a tőzsde hagyományos stabilitását és robosztusságát ötvözi a kriptopiacokkal. Még csak feltételes módban lehet a bevezetésről beszélni, hiszen várni kell még a Pénzügyi Magatartási Hatóság (FCA) jóváhagyására az alaptájékoztatókat illetően. Ez szükséges ahhoz, hogy ezeket a pénzügyi termékeket a fő piacra és az FCA hivatalos listájára be lehessen vezetni.

A londoni tőzsde lépése nagy előrelépés a korábbi hatósági álláspontot figyelembe véve

A kereskedés megkezdését 2024. május 28-ra tűzték ki és innentől kezdve a lehető legtöbb kibocsátót be akarják vonni a kereskedésbe. Ez az időzítési megfontolás a kibocsátóknak is elegendő időt biztosít arra, hogy megfeleljenek a kripto ETN követelményeinek. Lehetővé teszi számukra azt is, hogy elkészítsék a kripto ETN programjuk létrehozásához szükséges alapvető dokumentációt, beleértve a megfelelőségre vonatkozó lépéseiket. Ezen túlmenően a bevezetésben részt venni kívánó kibocsátóknak 2024. április 15-ig kell benyújtaniuk a konkrét információkat. “Az időpont megválasztásakor figyelembe vettük, hogy biztosítanunk kell, hogy a kibocsátók megfeleljenek a kripto ETN adatlapban részletezett követelményeknek” – írta a londoni tőzsde. Ez az aprólékos előkészítés jól mutatja a tőzsde elkötelezettségét abban, hogy a listázott kripto ETN termékek megfeleljenek az összes szabályozói követelménynek.

Azok a kibocsátók, akik 2024. május 22-ig nem tesznek eleget a követelményeknek, nem lesznek jogosultak a kereskedésre. Ez a kezdeményezés ismét jelentős előrelépés a kriptovalutáknak a főbb pénzügyi piacokra történő integrálása felé. Emellett tükrözi a Londoni Értéktőzsde álláspontját is a kriptovaluták terén. Hiszen az látható, hogy támogatni akarják az innovációt, miközben biztosítani is szeretnék a befektetők védelmét és a piac integritását. Gondoljunk bele, az LSE 2023-ban a legértékesebb tőzsdének számított Európában. És egy 2020-es angol statisztikai jelentés szerint minden 10. angolnak volt valamilyen befektetésen vagy részvényen keresztül kapcsolata a platformmal. Bővebben a szabályozó hatóság álláspontjáról itt írtunk már korábban.