Kriptopárti elnököt választottak meg Dél-Koreában

A dél-koreai elnökválasztást az a jelölt nyerte, aki ragaszkodott a kriptopénzek adóztatásának enyhébb szabályaihoz. Az ország kriptoközponttá válhat?

Yoon Suk-Yeol – a konzervatív párt tagja – nyerte a dél-koreai elnökválasztást. A kelet-ázsiai ország új politikai vezetője nyíltan kriptovaluta támogató. Nemrég választási kampányában azt ígérte, hogy megemeli a digitális eszközbefektetésekből származó nyereség után fizetendő tőkenyereségadó alsó határát.

Dél-Korea kriptoközponttá válik?

Az elnökválasztás Dél-Korea történetének egyik legvitatottabb választása volt. Yoon Suk-Yeol – egy 61 éves volt ügyész, a Konzervatív Párt jelöltje – szoros küzdelem után aratott győzelmet, a Demokrata Párt színeiben induló Lee Jae-Myung felett.

A választást a helyiek is nagy érdeklődéssel várták, mivel a dél-koreai felnőttek 77%-a elment szavazni. A két jelöltet végül mindössze 263 ezer szavazat választotta el egymástól. Yoon – aki kripto-barát nézeteiről ismert – győzelmét “a nagyszerű dél-koreai nép győzelmének” nevezte.

Egyik legutóbbi fellépésén ígéretet tett arra, hogy 2000 dollárról 40 000 dollárra emeli a kriptopénz-befektetésekből származó jövedelmek után fizetendő tőkenyereségadó minimumát. Ha ez megvalósul, Dél-Korea vonzó célponttá válhat a kriptovállalatok számára, és akár digitális eszközközponttá is válhat.

Érdemes megjegyezni, hogy Yoon ellenfele is előszeretettel nyilatkozott a kriptoszektorról. Az év elején NFT-ket bocsátott ki, hogy politikai kampányát finanszírozza. A nem-helyettesíthető tokenek az ő képmását ábrázolták.

A politikába is beszivárog a kriptó

Ha már a kriptopárti politikusokról beszélünk, érdemes megemlíteni Francis Suarezt és Eric Adamset.

Előbbi Miami polgármestere, aki az első politikus lett, aki fiat valuta helyett bitcoinban kapta a fizetését. Suarez amellett, hogy dicséri a kriptopénz szektor érdemeit, közismert HODLER is.

Eric Adams – New York város nemrég megválasztott polgármestere – szintén lelkes híve az iparágnak. Suarezhez hasonlóan ő is megfogadta, hogy első három fizetését bitcoinban kéri. Egy alkalommal Adams még amellett is érvelt, hogy a gyerekeknek az iskolákban blokklánc-technológiáról és kriptopénzekrők tartsanak előadásokat.

A polgármester New Yorkot az “innováció központjaként” dicsérte, ahol a tudósok önvezető autókon, drónfejlesztésen, kiberbiztonságon és más területeken dolgoznak. A kriptovaluták egy másik technológiai innováció, amelyet a fiataloknak fel kell karolniuk – tette hozzá.