Kriptopénz bányászat a mobilod böngészőjén: átverés a CryptoTab?

Miközben már a használt bányászgépek ára is az egekben van, egy új trend is megjelent a kriptobányászat piacán: név szerint az olyan okostelefonokra telepített „bányászappok”, mint a CryptoTab. Tényleg megérheti a telefonos bányászat, vagy csak átverésről van szó?

Mi is az a CryptoTab böngésző?

A CryptoTab egy olyan telefonos böngésző alkalmazás, amely kriptopénz bányászatot tesz lehetővé mobilkészülékünkről. Ezt használhatjuk természetesen csak böngészőként is (mondjuk megnézni, hogy milyen újdonságokról ír éppen a BitcoinBázis). Ennek ellenére egyértelmű, hogy a felhasználók jelentős része nem kedvenc oldalainak keresésére használja – az app fő profilja a bányászat.

Az app ennek ellenére jó pár kérdőjellel is rendelkezik. Az egyik legfontosabb dolog, amit a legelején ki kell emelnünk, hogy bitcoint például nem tudunk az alkalmazással bányászni. Egy okostelefon sem (még a legújabb, legcsúcskategóriásabb eszköz sem) rendelkezik akkora kapacitással, hogy az ehhez szükséges számolásokat el tudja végezni.

Ez természetesen még nem feltétlenül lenne baj. Van élet a bitcoinon túl is; lehet más kriptókat is nyugodtan bányászni. A keresett összegeket az app állítása szerint ráadásul ki tudjuk venni bitcoinban is. Ennek ellenére ne számítsunk arra, hogy a telefonos bányászatból fogunk meggazdagodni, amennyiben tényleg működik az alkalmazás – a legtöbb esetben néhány satoshiról van csak szó.

Ha tényleg pénzt akarsz keresni, sok embert kell meghívnod – emlékeztet ez valamire?

Ezen felül azonban más problémákat is felvet az applikáció használata. Egyrészről az affiliate program teszi meglehetősen problémássá a CryptoTab letöltését. Mivel saját bányász tevékenységedből meglehetősen minimális kriptopénzt tudsz keresni (az alacsony teljesítmény miatt), ezért könnyen előállhat az, hogy a meghívott felhasználók után kapott díjakból származik az „igazi” bevételed. Ezt pedig azonnal egy szóval tudjuk jellemezni: piramisjáték.

Ezt a felvetést erősíti egy másik tény, amit a Cryptonomist is leírt cikkében. Ők arra hívták fel a figyelmet, hogy a bérbe vehető extra számítási kapacitásnál egyáltalán nem lehet azonosítani azt, hogy a befizetett pénzt tényleg extra bányászatra használják fel. Ha pedig a bányászat helyett a pénzt a felhasználók között osztják szét, akkor már egyértelmű Ponzi-sémáról lenne szó – bár ez, emeljük ki megint, jelenleg még nem bizonyított.

Miért böngésző a CryptoTab, ha úgyis mindenki bányászatra használja?

A másik kérdőjel a CryptoTab körül már magával az alapkoncepcióval kapcsolatos. Az alkalmazás elsősorban egy böngésző – azonban egyáltalán nem szükséges böngészőként használunk ezt, hogy bányászni tudjunk. Mivel a legtöbben azért töltik le az appot, hogy a bányászfunkciót használják rajta, felmerül a kérdés, hogy egyáltalán minek rendelkezik böngésző résszel. Miért nem csak egy bányász applikáció ez? És egyébként is: hogy is kezeli pontosan ez az eddig teljesen ismeretlen böngésző az adatainkat?

Azt mindenképpen hozzá kell tenni, hogy CryptoTab eredetileg böngésző bővítményként működött, ezért kézenfekvő magyarázat lehet, hogy emiatt alakították ki ilyen formában az alkalmazást.

A felmerült problémákat enyhíti a tény, hogy mind a Play Store-ban, mind az App Store-ban elérhető applikációról van szó, illetve, hogy tényleg lehet teljesen ingyenes formában is használni. Ennek ellenére nem árt az óvatosság – a CryptoTab applikáció néhány aspektusa kifejezetten kérdéses.

Kriptopénz bányászat a mobilod böngészőjén: átverés a CryptoTab?
Forrás: Google Play Store

(Borítókép forrása: cryptobrowser.site)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.