Scamcoin – Avagy a kriptopénzes csalások

 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

A scamcoin – ahogy a neve is mutatja – olyan altcoin, amiket a fejlesztőik azért készítettek, hogy (különböző módszerekkel) pénzt csaljanak ki belőlünk. Hát nem túl szép tőlük… De sajnos elég sok ilyennel találkozni, ezért legyünk mindig óvatosak mielőtt egy új kriptopénzbe fektetjük a pénzünket, érdemes előbb utánajárni és megfigyelni, nehogy mi is a scamcoinok áldozatává váljunk. Egy korábbi cikkünkben már írtunk kriptopénzes csalásokról, most jöjjenek a scamcoinok.

A leghíresebb scamcoin

Az egyik leghíresebb scamcoin az izlandi auroracoin esete. Bár lehet rajta vitatkozni, hogy valóban scamcoinnak minősül-e. A bitcoin megjelenésekor, 2008-ban volt még egy nagy esemény is a világban. A gazdasági válság. Ami Izlandot különösen érzékenyen érintette. Az auroracoin fejlesztője – saját állítása szerint – azért fejlesztette ki a coint, mert akkoriban Izland a csőd szélére sodródott, a nagy bankok sorra dőltek be, és egy olyan fizetőeszközt akart adni Izlandnak, ami független a bankoktól és az államtól. Az auroracoin 2014 márciusában jelent meg, 50%-os elő-bányászattal. Összesen 21 millió auroracoin bányászható, ebből 10.5 millió már a beharangozásakor ki volt bányászva. Általában egy bányászható kriptopénz scamcoinnak minősül, ha a bejelentése előtt 2-3%-nál jobban elő-bányászták. Az auroracoint mégsem tartotta senki scamcoinnak.

A piaci kapitalizációja hatalmasra nőtt, mintegy 150 milliárd forintot ért akkoriban, ezzel a bitcoin után a második volt a sorban. 2014 márciusában történt egy nagy bejelentés, miszerint minden izlandi alanyi jogon kaphat 31.8 auroracoint, ami akkoriban több, mint 450.000 forintot ért! A coinokat az auroracoin rendszerén keresztül lehetett megigényelni, egy elég szigorú verifikációt követően. Az emberek persze azonnal eladták. Az auroracoin összeomlott. A befektetők minden pénzüket elbukták. Szerencsére én nem estem ennek áldozatul, mert mire bekapcsolódtam a kriptopénzek világába, az AUR már egy doboz gyufát sem ért. Mindenesetre az aurora mögött legalább van némi ötlet, és felfedezhető/feltételezhető mögötte némi jó szándék is, nem úgy, mint a legtöbb scamcoin mögött.

Hogyan készül a scamcoin?

Naponta látnak napvilágot újabb és újabb altcoinok. Hozzáértő fejlesztők állítása szerint egy új coin – némi gyakorlattal – néhány óra alatt elkészíthető. A legtöbb új kriptopénz mögött nincs új ötlet, egyszerűen csak lemásolnak egy már létező coint, átírják a nevét és a paramétereit, készítenek neki egy szép weboldalt, bekamuznak mögé valami hangzatos marketingszöveget, és már kész is. A coin megjelenésének beharangozása előtt egy jókora mennyiséget előbányásznak belőle. Ezzel biztosítanak maguknak egy jókora részesedést, amit később majd eladhatnak a kriptopénz váltó oldalakon. Ehhez persze el kell érniük, hogy a coinjukat ezek az oldalak felvegyék a listára. Ebbe kellhet pár bitcoinnyi befektetés is, de ez később majd sokszorosan megtérül. Miután a váltó oldal listázza a coint, bedepozitolják az előbányászott pénzüket. És szép lassan, ügyelve arra, hogy ne keltsenek gyanút, elkezdenek vele kereskedni. Mivel a piacon elérhető legtöbb coin náluk van, ők diktálják az árat is, amit szépen lassan feltornáznak. Majd egyszer csak váratlanul elkezdik felverni a coin árát. Mindenki vásárolni kezd, hisz azt látja, hogy a coin felmenő ágban van, biztos történt valami fontos hír vagy fejlesztés, amitől értékesebb lett. Amikor pedig már elég magas az ár, gyorsan eladják az egészet, és bezsebelik a hasznot. A coin megbukott, a befektetők szintén buktak, a csalók sokat nyertek. És már készítik is az újabb scamcoint.

Hogyan ismerhetjük fel a scamcoinokat?

 • Indokolatlan túlbányászás: A fejlesztők gyakran élnek vele. Mielőtt szétkürtölnék a világnak az új coin létezését, valamekkora részét előbányásszák. 2-3% elfogadható, ha viszont az előbányászás mértéke ennél nagyobb, az legyen gyanús.
 • Aránytalan mennyiségű blokkjutalom generálása induláskor: Ez egy másik kedvelt scamcoin módszer. Instant bányászásnak is hívják. Itt a coint a fejlesztők nem bányásszák elő a bejelentés előtt (így nem érheti őket az előbányászott coin vád), viszont olyan paramétereket adnak neki, amivel a bányászás elején a bányászási nehézség nagyon alacsony, a blokkjutalom pedig nagyon magas. A bejelentés után a fejlesztők azonnal bányászni kezdenek, így hatalmas előnyre tesznek szert azokkal szemben, akik csak a bejelentés után kezdik csak el beállítgatni a bányász hardverüket a coinra.
 • Nem működik a kliens: Ez egy kifinomultabb trükk. Bejelentik a coin megjelenését, de a kliens amivel bányászni lehet nem működik rendesen. Technikai problémákra hivatkoznak, és pár napon belül javítják is a problémákat. A bányászok végre elkezdhetnek dolgozni, de közben a fejlesztők már jó sok coint kibányásztak, mivel nem volt versenytársuk.
 • Fejlesztői inkompetencia: Egyre többeket vonz a kriptopénzek világa, egyre többen szeretnének alkotni is valamit. De nem mindenkinek kellene. Rossz szándék nélkül is készülhetnek scamcoinok. Egy hozzá nem értő fejlesztő előveszi egy már létező coin forráskódját és átír ezt-azt. Sikertelenül…
 • Dizájn és közösség: Ez már nem a csalás kategória, egyszerűen csak lényeges tényező egy kriptopénz életében. Fontos, hogy legyen mögötte valami koncepció, legyen egy egységes dizájn, ami megragadja a kriptoközösséget, és kell egy közösség, aki felkarolja a coint. Egy közösség, aki hajlandó alkalmazásokat fejleszteni a coinra, és életben tartani azt.

Scamcoinok listája

Következzék végül egy lista olyan coinokról, amelyekről már lehullott a lepel. Ha befektetési szándékkal vásárolnánk kriptopénzt, ezeket mindenképp kerüljük el.

Phenixcoin: 1 millió coint előbányásztak, és ennek okát nem tudták megfelelően indokolni.

Mincoin: Instant bányászattal kezdődött. Nagyon alacsony bányászati nehézség volt a kezdeti időszakban, irreális blokkjutalmakkal.

Cent pennies: Csak hetekkel a coin megjelenése és a bányászat megkezdése után jelentették be.

Feathercoin: A fejlesztők több millió coint generáltak már az első napon.

Americancoin: Masszívan előbányászták, a maradék blokkok közül pedig több ezer egyáltalán nem adott blokkjutalmat.

Mincoin: A fejlesztők hetekig nem biztosítottak működő klienst a bányászok számára, ez alatt az idő alatt pedig versenytárs nélkül bányásztak.

Megacoin: A kliens kezdeti verziója a litecoin portjait használta. A fejlesztő ezt nem érezte problémának, és csak hetek múlva készített hozzá javítást.

Gamecoin: A fejlesztői inkompetencia egy példája. A kezdeti kliens verzióban még a Feathercoin logója volt, és az egyenleget is FTC-ben számolta.

Fastcoin: Borzalmas gyenge logo dizájn.

Junkcoin (vagy magyarul hulladék-coin): A név magáért beszél…

És a listát még nagyon sokáig lehetne folytatni.

Mire figyeljünk oda, mielőtt kriptopénzt veszünk?

Ha nem akarjuk, hogy átverjenek minket a csalók, lehetőleg olyan kriptopénzekbe fektessünk be, amik már “bejáratottak”, vagy olyanokba, amit egy már ismert – és elismert – fejlesztőgárda készít. Mielőtt bevásárolunk egy adott coinból, nézzük meg a honlapját, olvassuk el a leírását. Minden új coint beharangoznak a bitcointalk-on. Olvassuk el a coin paramétereit, és a hozzászólásokat. Győződjünk meg róla, hogy több kriptopénz váltó oldal is felvette már a listájára az adott coint. Járjunk utána, hogy vannak-e közösségi oldalak, fórumok, amik támogatják a coint, vagy alkalmazásokat fejlesztenek rá. Egy coin stabilitásán sokat nyom, ha “lehet is valamit csinálni vele” a kereskedésen kívül. Kövessük nyomon az árfolyam változásokat, és a coin piaci kapitalizációját. És ha esetleg mégis belefutunk egy scamcoinba, ne adjuk fel, azzal is tanultunk valamit! 🙂

SCAMCOIN FIGYELŐ: Amennyiben scamcoin gyanús kriptopénzre bukkantok, bátran jelezzétek az info@bitcoinbazis.hu e-mail címen vagy épp facebook oldalunkon és segítünk kideríteni a valóságot. 🙂


 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Richard

"Wanna go back to 2008"

4 megjegyzés a “Scamcoin – Avagy a kriptopénzes csalások” cikkhez

 • kivételesen jó cikk!
  az érdekelne ti a firstcoinról (http://firstcoinproject.com) mit gondoltok? nekem ez is sok szempontból gyanús, nemrég indult el ténlyegesen de egy ismerősöm jóban van a magyarországi “képviseletével” és állítólag márciusban már automatákat terveznek pestre. hát érdekes mindenesetre, ti hallottatok már erről? vélemény?

  Válasz
  • Hi Daftpunk, örömmel lecsekkoljuk. Ha megvan a magyar “képviselet” címe, elérhetősége, légyszi küld el privátban az info@bitcoinbazis.hu e-mail címre. 🙂

   Válasz
   • hello, sajna azt nem sikerült megszereznem, de minden szerdán tartanak élőben streamelt előadást ahol kérdezni is lehet.
    (moderálva)
    ezen az oldalon van róla pár infó plusz az előbb említett streamnek a linkje, nekem már az gyanús hogy nincsenek fent coinmarcetcapon (de a livecoin.net jegyzi őket) haveromat meg nem tudom meggyőzni hogy kamu az egész, persze lehet neki van igaza

    Válasz
    • Kitakartuk a honlapjukat, lásd előbbi e-mailünk. Utánuk járunk.

     Válasz

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.