Kriptopénzes rangsor a kínai kormánytól

Kína ismét bekerült a kriptohírekbe, ezúttal azonban nem újabb tiltások kapcsán, hanem egy kormányzati rangsorolással. A kriptopénzes rangsor a kínai ipari és informatikai minisztérium megbízásából készült el.

A kriptopénzes rangsor első helyezettje az Ethereum

A minisztérium a héten publikálta a nyilvános blokklánc hálózatokkal és kriptopénzekkel kapcsolatos értékelését, amely rangsorolja a különböző projekteket három kritérium alapján: technológia, alkalmazás és innováció.

A rangsor élén az Ethereum áll, vagyis ez a legjobb blokklánc hálózat a minisztérium szerint. A top 5-ös listában van a Steem, a Lisk, a NEO és a Komodo is, amelyek mindegyike okos szerződéseket alkalmaz az információ hatékony és biztonságos feldolgozására decentralizált módon. A lista egyik meglepetése a Steem, amely egy blokklánc alapú tartalommegosztó platform, így elsődleges célja a tartalmak terjesztése. A másik meglepetés a Monero, ami azért meglepő, mivel a japán kormány és annak pénzügyi hatósága az FSA, nemrégiben aggodalmát fejezte ki a Monero és Zcash kriptopénzekkel kapcsolatosan. A hatóság szerint mivel ezek a hálózatok teljesen anonim tranzakciók feldolgozására képesek, így összefonódhatnak pénzmosási tevékenységekkel és egyéb bűncselekményekkel.

rangsor
Forrás: Twitter

A rangsor nem várt eredménye a bitcoiné, amely a 13. helyen szerepel és ezt – érthető módon – rossz néven vette a bitcoin közösség, tekintve, hogy ez a kriptopénz rendelkezik a legnagyobb tapasztalattal és teljesítménnyel, amellyel a legdominánsabb kriptopénznek számít a globális piacon. A bitcoin ezenkívül a kriptoszektor egyik legaktívabb, nyílt forráskódú fejlesztői közösségével rendelkezik és olyan innovatív technológiákat fejlesztett ki, mint a bizalmas tranzakciók (CT), a Bulletproofs és a Lightning Network, valamint a Rootstock, amely potenciálisan lehetővé teszi az okos szerződések használatát.

Elemzők szerint a kínai kormány figyelmen kívül hagyta a legnagyobb blokkhálózatok eddigi produktivitását, a hashrátát, a számítási teljesítményét és a nehézséget és ehelyett a következő generációs blokkhálózatokat részesítette előnyben. A hónap elején a South China hírügynökség beszámolt arról, hogy a rangsorolási szisztémát a kínai információs központ (CIID) fejlesztette ki, amely szorosan együttműködik a kormányzattal a döntéshozatalban technológiai kérdésekben. Az Ethereum és az okos szerződéses blokklánc hálózatok magas szintű besorolása így vélhetően befolyást fog gyakorolni a kínai kormányzatra abban, hogy boszorkányüldözés helyett legalább bizonyos hálózatoknak megengedje a működést az országban.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük