1 milliárd dollárnyi kriptopénzt loptak el – feltörtek egy dél-koreai bitcoin tőzsdét

A múlt heti kibertámadás során a dél-koreai Bithumb tőzsdéről több száz millió dollár értékű kriptopénzt loptak el, amikor feltörték a platformot.

A Bithumb a legnagyobb dél-korai kriptopénz tőzsde

A Bithumb kriptopénz platform a Coin Market Cap adatai szerint a világ bitcoin kereskedési forgalmának 10%-át adja. Ráadásul a világ ethereum kereskedésének 20%-a is innen jön, mellyel a legnagyobb ethereum piacnak számít a világon. A platformon koreai won pénznemben lehet kereskedni a különböző kriptopénzekkel.

A múlt héten csütörtökön érte kibertámadás a kriptopénz tőzsdét, melynek során számtalan felhasználói számlát törtek fel és több milliárd won összegű kriptopénz került illetéktelen kezekbe. A helyi újság szerint, csak egyetlen számláról több, mint 10 millió won (8000 dollár) összegű bitcoint emeltek le a hekkerek. A több száz feltört számlával együtt lehet, hogy akár egy milliárd dollár értékű kriptopénzt loptak el összesen.

Az ellopott kriptopénzek mellett ráadásul a felhasználók adatai is kiszivárogtak. Több, mint 31000 felhasználóval rendelkezik a Bithumb, akiknek most a nevük mellett az email címükhöz és mobilszámukhoz is hozzájuthattak a támadók.

A tőzsde egyelőre keveset nyilatkozik, hogy mennyi kriptopénzt loptak el

A helyi újságnak annyit nyilatkoztak a tőzsdétől, hogy valóban kiszivárogtak ügyfél adatok a platformról. Elmondásuk szerint az egyik dolgozó számítógépét törték fel a támadók, nem a fő szervereket.

Egy későbbi blog bejegyzésben a Bithumb kártérítést ajánlott fel minden érintett ügyfélnek. Azok akiknek az adata kiszivárgott, 100000 won (kb 85 dollár) kártérítést igényelhetnek a kriptopénz tőzsdétől. Ha figyelembe vesszük, hogy valaki 8000 dollárt vesztett el, ez igen csekély összeg.

A Bithumb egyelőre nem erősítette meg, pontosan mekkora kár érte az oldalt a DDoS támadás következtében. A támadás miatt az oldal átmenetileg elérhetetlen volt a múlt hét vége felé. Mostanra azonban úgy tűnik már normálisan működik minden.

Dél-Koreában egyre népszerűbbek a kriptopénzek, mára a kereskedés volumene már meg is haladja a korábban első helynek számító kínai piac méretét. Kínából a befektetők ugyanis a fokozódó negatív szabályozás miatt, inkább Dél-Koreába helyezték át a kriptopénz kereskedési tevékenységüket, ahol sokkal szabadabban tudnak tevékenykedni a kormányzat megengedő hozzáállása miatt.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.