Kirúgtak egy Binance alkalmazottat, amiért pénzmosással vádolt egy VIP ügyfelet

A Binance, a világ legnagyobb kriptotőzsdéje kirúgta piacfelügyeleti csoportjának vezetőjét, amiért azt állította, hogy egy fontos VIP ügyfelük pénzmosáshoz kapcsolódó tevékenységet folytat a platformon.

A Wall Street Journal által megkérdezett korábbi Binance bennfentesek szerint a felügyeleti csapat gyanús kereskedési tevékenységet észlelt a DWF Labs-nál. A cég, melynek vezetője egy„Lamborghini-rajongó kriptokereskedő”, nemrégiben lett a Binance egyik legfontosabb ügyfele.

A csoport vizsgálata arra a következtetésre jutott, hogy a DWF pump-and-dump rendszereket és pénzmosással kapcsolatos kereskedést folytatott a Binance-on, megsértve ezzel a tőzsde használati feltételeit.

Amikor azonban a felügyeleti csoport a jelentések szerint benyújtotta a DWF platformról való eltávolítását javasló jelentését, a Binance vezetése elutasította a megállapításokat, és kirúgta a csapat vezetőjét – írja a Journal. Ezt követően több nyomozót is elbocsátottak vagy önként kiléptek.

A Journal beszámolójára válaszul a Binance közleményt adott ki az X-en. Ebben megerősítette „szigorú piacfelügyeleti programját”, és kijelentette, hogy nem tolerálja a piaci visszaéléseket.

A tőzsde közölte, hogy az elmúlt három évben közel 355 000 felhasználót, több mint 2,5 billió dolláros tranzakciós volumennel, tiltott ki a rendszerből a felhasználási feltételek megsértése miatt.

A Binance hozzátette, hogy a vizsgálati csapatának feladata, hogy „semleges legyen, és mindenféle elfogultság nélkül vizsgálja meg a bizonyítékokat, beleértve az olyan elfogultságot, amely az árjegyző cégek versenytársaikkal szembeni állításaiból származhat.” A vállalat hangsúlyozta, hogy célja az egészséges verseny biztosítása és a felhasználók manipulációtól való védelme.

A DWF Labs tagadja az állításokat

A DWF Labs reagált az általa „megalapozatlannak” nevezett állításokra is, amelyek „elferdítik a tényeket”. A cég kijelentette, hogy „az integritás, az átláthatóság és az etika legmagasabb színvonala szerint működik”. Valamint hozzátette, hogy továbbra is elkötelezett a több mint 700 partnerének támogatása mellett a kripto ökoszisztémában.

A bejelentő és csapatának elbocsátása további kérdéseket vet fel a Binance elkötelezettségével kapcsolatban a piaci visszaélések és manipuláció megelőzése iránt a platformján. Bár a tőzsde azt állítja, hogy nem kedvez egyetlen felhasználónak sem, és a platform biztonságát helyezi előtérbe, a Journal beszámolója arra utal, hogy időnként a fontos ügyfelek érdekeit a saját nyomozói által felvetett piaci integritási aggályok elé helyezte.

A Binance 2023-ban bűnösnek vallotta magát az amerikai pénzmosás elleni követelmények megsértésében, és beleegyezett, hogy 4,3 milliárd dollár bírságot fizet. Az alapító Changpeng Zhao vezérigazgatói posztjáról is lemondott, és négy hónap börtönbüntetésre ítélték.

Az Amerikai Értékpapír- és Tőzsdefelügyelet (SEC) polgári vádat is emelt a Binance ellen. Állításuk szerint a tőzsde félrevezette az amerikai befektetőket a kockázati ellenőrzéssel és kereskedési gyakorlatával kapcsolatban. A Journal korábbi tudósítása Zhaót két olyan kereskedőcéghez kötötte, amelyek a Binance amerikai ágán működtek. Aggályokat vetett fel a tevékenységük függetlenségével és a megfelelőségi felügyelettel kapcsolatban.