A kriptotőzsdék 2/3-a nem tudja azonosítani az ügyfeleit

A Mitek System elemzése az európai kriptopénz tőzsdék és tárca szolgáltatók ügyfél azonosítását és adatkezelését vizsgálta.

Ügyfelet azonosítani a kriptotőzsdéken: ki így, ki úgy

25 szolgáltatót vizsgált a digitális azonosítással foglalkozó cég. Az elemzésbe 14 kriptopénz tőzsdét vontak be, többek közt szerepel a  Kraken, Coinbase, Gemini és a Poloniex is a mintában. Ezen felül pedig 11 kriptopénz tárcát szolgáltató cég, mint a Luno, Bonpay, Mercatox folyamatait is vizsgálták.

Az eredmények alapján a megkérdezett és vizsgált szolgáltatók 68%-a engedi az ügyfeleit bármiféle személyi azonosítás nélkül kereskedni. Sokszor elég csak egy email cím és egy telefonszám a regisztrációhoz.

Az EU ötödik pénzmosás megelőzési direktívája, az AMLD5 2019-ben lép érvénybe, amikor is az összes unióban működő kriptopénz szolgáltatónak meg kell felelnie a hagyományos pénzügyi szolgáltatókkal megegyező szabályoknak.

„Ahhoz, hogy a kriptopénz szolgáltatók termékeit ugyanolyan bizalommal vegyék az ügyfelek, mint a hagyományos pénzügyi termékeket, a kriptopénz kétes megítélésén változtatni kell.” – mondta a cég elemzője.

A jövőben azonosítaniuk kell az ügyfeleiket személyes adatokkal és személyazonosító dokumentumokkal. Amennyiben a jövőben hatályos jogszabálynak nem tudnak eleget tenni a szolgáltatók és pénzmosás gyanúja merül fel, az jelentős reputációs kockázatot jelenthet a cégre nézve az elemzők szerint.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük