Kriptotőzsdék számláit zárolták portugál bankok – mégsem olyan kriptobarát ország Portugália?

A portugál bankok elkezdték a helyi kriptotőzsdék számláit zárolni, ami azért is furcsa, mert a mediterrán ország eddig különösen kriptobarát hely hírében állt.

Néhány portugál bank mindenféle magyarázat nélkül zárolta az ottani kriptotőzsdék számláit. Az ország egyik legnagyobb tőzsdéjének, a CriptoLoja-nak például a múlt héten két banknál, a Banco Santandernél és a Banco Comercial Portugues-nál is megszüntették a számláit. Ezt megelőzően Portugália több kisebb bankja is hasonlóan járt el, anélkül, hogy a döntést előre jelezték vagy megindokolták volna.

A Bloomberg egyik szerdai jelentése szerint a Banco Comercial mindössze annyit közölt az esettel kapcsolatban, hogy kötelessége értesíteni a hatóságokat minden “gyanús tranzakcióról”, ami egyes számlák zárolásához vezethet. Pedro Borges, a CriptoLoja vezérigazgatója azonban elmondta, a cég működése során minden előírt szabályt betartottak, ez pedig különösen érthetetlenné teszi a számlák zárolását. A CriptoLoja egyébként az első engedélyezett kriptotőzsde Portugáliában.

Nincs hivatalos magyarázat, a bankok szimplán nem akarnak kriptovállalatokkal együttműködni

Nem csak a CriptoLoja-t érintette a számlák zárolása, az országban ugyanis két másik kriptotőzsde is hasonló sorsra jutott, mint Pedro Borges vállalata.

A Mind the Coin számlái még az év elején lettek zárolva, és azóta nem is tudott újakat nyitni. A tőzsde alapítója, Pedro Guimaraes elmondása szerint nem volt hivatalos magyarázat, néhány bank csak annyit mondott, hogy nem akarnak kriptovállalatokkal együttműködni. A másik érintett tőzsde, a Luso Digital Assets termékigazgatója, Ricardo Filipe szintén megerősítette, hogy megszüntették a cég néhány bankszámláját.

A különböző kriptovállalatok számláinak zárolása egyébként nem újdonság a kriptovaluták használatát ellenző országokban. Számos kriptóhoz kapcsolódó számlát zároltak indoklás nélkül például Nigériában, sőt, ahogy arról beszámoltunk, tavaly az afrikai ország központi bankja Nigéria legnépszerűbb kriptofizetési alkalmazását is betiltotta.

A mostani portugál eset azonban különösen furcsa, tekintve, hogy Portugália a kriptobarát nemzetekhez tartozik, és több kriptopárti intézkedést is bevezetett, többek között azt, hogy nem kell a kriptovaluták után adózni.