Nigéria nem tűr meg semmilyen kriptovásárlási opciót, vége a p2p-nek is

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Egy nigériai startup a kriptovaluta és fiat közösségi fizetési alkalmazás, a Kurepay mögött álló cég szerint a Nigériai Központi Bank (CBN) arra kényszerítette, hogy felfüggessze működését az afrikai országban. Nigéria már egy jó ideje próbálja megakadályozni a helyieket abban, hogy kriptovalutákhoz jussanak.

Nigéria központi bankja köztudottan mindent megtesz azért, hogy a helyieket távol tartsa a kriptopénzektől. Aki viszont kriptót akar, az így vagy úgy, de megtalálja a módját, hogy digitális pénzhez jusson. A gazdasági és politikai válsággal küzdő országban elképesztő népszerűségnek örvendenek a virtuális pénzek a különböző tiltások ellenére is, a helyiek között a p2p platformok kereskedési volumene extrém mértékben megugrott az utóbbi időben. Egyre többen kötnek ki peer-to-peer felületeken, amiről már a jegybanknak is tudomása van.

A CBN most ezekre próbál nyomást gyakorolni és eltakarítani őket az útból. A Cryptoassetbuyer jelentése szerint az ország egyik legnépszerűbb ilyen fizetési alkalmazása, a nigériai Kurepay 2022 első negyedévében felfüggeszti a szolgáltatásait.

A Kurepay vezérigazgatóját, Abikure Tega azt nyilatkozta, hogy borzalmas év volt az idei a kriptopénzek elfogadása és elterjedése szempontjából Nigériában, hiszen a jegybank mindent megtesz azért, hogy Nigéria hátrébb szoruljon a kriptovaluták növekvő iparágában.

Tega hozzátette, hogy amikor a CBN megtagadta a kriptotársaságok hozzáférését a banki ökoszisztémához, ez számos kriptopénzzel foglalkozó vállalkozás bezárását eredményezte. Ugyanez a blokád más cégeket arra kényszerített, hogy egy ügynökhálózati modellre álljon át, amely lehetővé teszi az ügyfelek számára, hogy közvetlenül egymással tranzakciókat bonyolítsanak.

Az utolsó csepp a pohárban

2021 november eleje óta azonban a központi bank bekeményített a kriptopénz-kereskedőkkel szemben, és most már olyan szervezeteket és magánszemélyeket is célba vesz, amelyek P2P platformokat vagy szolgáltatásokat nyújtanak a kriptót vásárló és eladó ügyfeleknek.

Tega ezzel kapcsolatban úgy fogalmazott, hogy a jegybank az efféle vállalkozások és ügynökpartnereik nigériai bankszámláit zároltatta, ami véleménye szerint igazságtalan és rendkívül frusztráló. Emiatt a platform úgy döntött, hogy felfüggeszti üzleti tevékenységét, hiszen olyan ez az egész, mint árral szemben úszni. A cég most azt tervezi, hogy Amerikába teszi át főhadiszállását, ahol sokkal kriptobarátabb és nyugodtabb környezet várja.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.