Kriptovaluta bányászfarmot hozna létre régi hőerőműjében Örményország

Örményország előszeretettel várja a kriptovaluta bányászokat hazájába, hogy egy régi hőerőműbe hozzák létre bányászfarmjaikat.

A Hrazdan Thermal Power Plant (TPP) berendezései elavultnak és már kevésbé hatékonynak minősülnek, valamint drága áramellátást igényelnek, aminek következtében az örmény hatóság úgy döntött, a közeljövőben leállítják a régi erőművet. A telephelyeit és teljeskörű infrastruktúráját – beleértve a villany-, víz- és gázvezetékeit, más, jövedelmezőbb vállalatoknak kínálják majd fel. Az üzem egyik részén egy Ecos nevezetű szabad gazdasági zónát hoztak létre, ahol a kriptovaluta bányászok létrehozhatják bányászfarmjaikat. Örményország egyébként a kriptovaluta bányászatot már 2018 óta babusgatja, akkoriban egy 50 millió dolláros Bitcoin bányászfarmot is nyitottak az országban.

A Hrazdan TPP leállítása után elviekben továbbra is elegendő elektromos energiához fognak hozzáférni a bányászati létesítmények. Nemrégiben az országban például egy áramtermelő egységgel rendelkező hőerőművet épített az orosz Gazprom óriásvállalat, 2021 novemberében pedig egy másik üzem is elkészült. Aggodalomra tehát semmi ok, a jereváni üzemmel együtt Örményországnak így már három modern hőerőműve van.

A jelentés ugyanakkor azt is megjegyzi, hogy a fent említett hőerőművek által termelt áram drágább, mint a vízerőművek és a fővárostól nyugatra található atomerőmű által termelt energia.  A kaukázusi ország egyébként a villamos energiájának mintegy 75%-át a szomszédos Iránba exportálja, amely olcsó földgázt szállít cserébe.

A kriptovaluta-bányászat erőteljesen fejlődik Iránban is, miután az ország 2019-ben legalizálta a tevékenyéget. Az energiaigény ennek függvényében jelentősen megnőtt. Tavaly májusban Hassan Rouhani egykori iráni elnök a bányászat ideiglenes betiltását rendelte el a rohamosan csökkenő áramellátás miatt. Teherán szeptemberben feloldotta a kriptovaluta ellenes korlátozásait, decemberben ugyanakkor újra bevezette azokat, hogy megakadályozza a téli áramkimaradás bekövetkeztét.