Kriptovaluta szabályozásról tárgyalt a Coinbase feje Washingtonban

Brian Armstrong, a Coinbase vezérigazgatója ismét Washingtonba utazott és egyértelmű szabályozásra szólította fel az Egyesült Államokat.

Mint tudjuk Armstrong, aki nem mellesleg egy rendkívül introvertált üzletember, eddig még nem igazán járt sikerrel Washingtonban – kevés szilícium-völgyi kereskedőnek adatik meg ez az öröm. Az viszont biztos, hogy érdemes a politikusok felé nyitni, így Armstrong ismét a Capitoliumhoz fordult, hogy terjessze a Bitcoin és a Coinbase evangéliumát, és megkövetelje a kriptovaluta szabályozás egyértelművé tételét. Az elmúlt hetet tehát az USA fővárosában töltötte a kongresszus tagjaival, a szövetségi ügynökségek vezetőivel, Ron Conway kezdő befektetővel, valamint Katie Haun igazgatósági tag és Paul Grewal jogi vezetővel.

A cél a kapcsolatok kiépítése volt, és segítségnyújtás a kriptográfiával kapcsolatos kérdések megválaszolásában. A reakciók nagyon pozitívnak bizonyulnak, kezdve @SenatorSinema és @PatrickMcHenry-től (akik hatalmas potenciált látnak [a kriptóban]), egészen a szkeptikusokig, akik jól meggondolt kérdéseket tettek fel a jogellenes tevékenységekkel kapcsolatban, és véleményem szerintem sokkal nyitottabb elmével távoztak, többet között @MarkWarner is tweetelte nemrégiben Armstrong.

A Coinbase feje továbbá említést tett az USA szabályozás egyértelműségének hiányáról is, melyet a kriptoipar széles hatóerejének tulajdonít.

A Coinbase a 2012-es alapítása óta már a kriptoszektor központjává nőtte ki magát, a Bitcoinnal való kereskedelem fő mozgatórugója lett, és mintegy két éven belül már egymillió felhasználóval büszkélkedhetett. Azóta, az elmúlt kilenc év alatt a kriptográfia olyan fejlődő tendenciát mutatott, hogy még a szabályozóknak is meggyűlt vele a baja. Egyes kriptovalutákat értékpapírként emlegetik, sok mást devizának vagy ingatlannak tekintik, de van olyan is, mely még nem került besorolásra, állítja Armstrong.

Oda-vissza passzolgatják tehát a labdát a szövetségi szabályozók, így pedig kevés olyan startup vállalat van, mely merészkedne szembe szállni a jogi bizonytalansággal. Néhányan közülük külföldön alapítják meg vállalataikat, vagy bele sem kezdenek. És ez itt a nagy probléma” – nyilatkozta.

Mi lehet a megoldás?

Az Egyesült Államok biztosíthatna egy stabil kikötőt vagy homokozót a kriptográfiai startupok részére, mielőtt még meg kellene birkózniuk ezekkel a kérdésekkel. Ez nagyot szólna hosszútávon és egy közös keretet nyújtana többek között a SEC, a CFDC és a Treasury számára is” – állítja Armstrong.

Armstrong ötlete egyébként egyáltalán nem újdonság. Az Egyesült Államok Értékpapír és Tőzsdefelügyelet egyik kriptobarát vezetője, Hester Peirce ugyanis már régóta egy biztonságos kikötő kialakítását szorgalmazza, mely megakadályozná a szabályozó hatóságokat abban, hogy értékpapír-csalások gyanújában lecsapjanak a kriptovállalatokra. Az elképzelés azon alapszik, hogy az ilyesféle vállalatok a decentralizációra fordítanák idejüket. Peirce egyébként már az elmúlt évben is úgy nyilatkozott, hogy a biztonságos kikötő megteremtése kedvező esélyt jelentett volna tekintettel arra, hogy a nagy szabályozó testületek lassan alkalmazkodnak az új technológiához.

Armstrong szerint azonban sosincs túl késő a szabályozásra:

Az Egyesült Államok kritikus helyzetben van a teljességre törekvő kriptovaluta szabályozások körüli döntések meghozatalakor. Képzeljük csak el az USA-t internet nélkül” – tweetelte.

A Coinbase feje elmondta továbbá, hogy Kína az USA-hoz képest jóval előrébb jár, ha a digitális valutáról van szó, ugyanis Kína kisebb-nagyobb sikerrel már több tartományban is teszteli digitális jüanját.

Gyorsan fejlődik [a digitális jüan] és úgy gondolom, ez hosszú távon veszélyt jelenthet az Egyesült Államok tartalék valutájára, hacsak az USA nem kezdi meg mihamarabb saját digitális valutája létrehozását”, állítja Armstrong. A Fed azonban egyelőre még nem a CBDC-ben látja a megfelelő megoldást.

Ha mást nem is, Armstrong szerint „a jelenlegi adminisztráció legalább jelezhetné, hogy szívesen látják a kriptovállalatokat az Egyesült Államokban”. Ez ugyanis „nagyot szólna”.