Lagarde Európának: Nyomtass, nyomtass, nyomtass!!!

  • 19
  •  
  •  

Christine Madeleine Odette Lagarde, az Európai Központi Bank (EKB) új vezetőjének egyértelmű az üzenete: a pénznyomtatás nem áll le, sőt addig fog folytatódni, “amíg szükséges” amíg bele nem fullad Európa az értékét vesztő papírfecnibe.

Kriptovaluta kereskedési robotok megfizethető áron! Passzív jövedelem egy életre!

“Arra számítunk, hogy a nettó vásárlások mindaddig folytatódnak, amíg szükséges, hogy erősítsék a kamatlábaink kedvező hatását, és röviddel azelőtt zárulnának le, hogy megkezdenénk a legfontosabb EKB-kamatlábak emelését”mondta Lagarde, majd hozzátette:

“Az APP keretében felvásárolt lejáró értékpapírokból származó tőketörlesztések teljes körű újrabefektetését tervezzük hosszabb ideig azon az időponton túl is, amikor megkezdjük a legfontosabb EKB-kamatlábak emelését.”

Az APP az EKB ‘Asset Purchase Programme’, azaz, eszközvásárlási programját jelöli, része a bank unortodox monetáris fegyvertárának aminek keretében értékpapírokat vásárolnak fel. Ez több milliárd eurót jelent az értékpapírpiacokon, ennek tükrében már érthető, hogy miért is állnak rekordon például a részvényárfolyamok.

“Arra számítunk, hogy az EKB-kamatlábak maradnak a jelenlegi vagy még alacsonyabb szinten mindaddig, amíg az inflációs előrejelzéseink nem kezdenek el robusztusan konvergálni,” tette hozzá.

Az üzenet egyértelmű: még ha bele is szakadnak, még ha a csillagos egekig is kell emelni az adósságot, a mennyiségi könnyítés (QE) tovább folytatódik. Negatív kamatlábak és növekvő egyenlőtlenség könyvelhető el, hiszen az APP programokkal nem az átlag állampolgár fog jól járni, hanem a tőkés, alapból milliárdokon ülő nagyvállalati vezetők és a ‘rent-seeker’ kereskedelmi bankok.

Az EKB működési mechanizmusa komplex, ember legyen a talpán, aki alaposan kiismeri magát e szörnyetegben. Elég annyit tudni róla, hogy a fő missziója, hogy az eurókínálatot menedzselje és biztosítsa, hogy az EUR értéke évente mindössze 2%-kal csökken.

A kérdés már csak: kinek érdekében teszi ezt? A Jamie Dimonokért vagy a társadalom összes többi tagjáért?

Jamie Dimon pálfordulása: jön a JPMorgan Chase saját kriptovalutája

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.