Lagarde Európának: Nyomtass, nyomtass, nyomtass!!!

Christine Madeleine Odette Lagarde, az Európai Központi Bank (EKB) új vezetőjének egyértelmű az üzenete: a pénznyomtatás nem áll le, sőt addig fog folytatódni, “amíg szükséges” amíg bele nem fullad Európa az értékét vesztő papírfecnibe.

“Arra számítunk, hogy a nettó vásárlások mindaddig folytatódnak, amíg szükséges, hogy erősítsék a kamatlábaink kedvező hatását, és röviddel azelőtt zárulnának le, hogy megkezdenénk a legfontosabb EKB-kamatlábak emelését”mondta Lagarde, majd hozzátette:

“Az APP keretében felvásárolt lejáró értékpapírokból származó tőketörlesztések teljes körű újrabefektetését tervezzük hosszabb ideig azon az időponton túl is, amikor megkezdjük a legfontosabb EKB-kamatlábak emelését.”

Az APP az EKB ‘Asset Purchase Programme’, azaz, eszközvásárlási programját jelöli, része a bank unortodox monetáris fegyvertárának aminek keretében értékpapírokat vásárolnak fel. Ez több milliárd eurót jelent az értékpapírpiacokon, ennek tükrében már érthető, hogy miért is állnak rekordon például a részvényárfolyamok.

“Arra számítunk, hogy az EKB-kamatlábak maradnak a jelenlegi vagy még alacsonyabb szinten mindaddig, amíg az inflációs előrejelzéseink nem kezdenek el robusztusan konvergálni,” tette hozzá.

Az üzenet egyértelmű: még ha bele is szakadnak, még ha a csillagos egekig is kell emelni az adósságot, a mennyiségi könnyítés (QE) tovább folytatódik. Negatív kamatlábak és növekvő egyenlőtlenség könyvelhető el, hiszen az APP programokkal nem az átlag állampolgár fog jól járni, hanem a tőkés, alapból milliárdokon ülő nagyvállalati vezetők és a ‘rent-seeker’ kereskedelmi bankok.

Az EKB működési mechanizmusa komplex, ember legyen a talpán, aki alaposan kiismeri magát e szörnyetegben. Elég annyit tudni róla, hogy a fő missziója, hogy az eurókínálatot menedzselje és biztosítsa, hogy az EUR értéke évente mindössze 2%-kal csökken.

A kérdés már csak: kinek érdekében teszi ezt? A Jamie Dimonokért vagy a társadalom összes többi tagjáért?

Jamie Dimon pálfordulása: jön a JPMorgan Chase saját kriptovalutája

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.