Latin-Amerikában nagyot ugrott a kriptopénz-fizetések száma

A Deel globális munkaerő-kölcsönző cég jelentéséből kiderült, hogy Latin-Amerikában masszívan növekszik azon szabadúszók száma, akik kriptopénzben kapják a munkájuk után a fizetést.

A jelentés rámutatott, hogy Latin-Amerika egyre inkább a nemzetközi vállalatokra és állásokra összpontosítják a munkaerő-felvételi stratégiájukat. Az is kiderült, hogy a kriptopénz-fizetések egyre szélesebb körben terjednek el az országban. A munkapiacon bekövetkezett drasztikus változásokat valószínűleg a helyi gazdaságok és munkahelyek hanyatlásának tulajdonítják, amely a COVID-19 világjárvány utóhatásaiból erednek. Azonban a járvány hagyott maga után némi pozitívumot is, legalább is a kriptovilág számára. A Visa tavaly készített egy felmérést a latin-amerikai országokban, melyből kiderült, hogy a helyi hitelkártya-felhasználók 25%-a szívesen fizetne kriptovalutákkal.

A térség országai közül Argentína jelentős béremelkedéssel is dicsekedhet, valamint az elmúlt hat hónapban az átlagosnál 21%-kal többen dolgoztak a marketing, illetve értékesítés ágazataiban.

Kiderült az is, hogy a fizetésüket kriptovalutában elfogadó munkavállalók a hagyományos kriptókat, például az ethert (ETH) és a bitcoint (BTC) részesítik előnyben. Ezek együttesen a kriptovalutában történő kifizetések közel 90%-át teszik ki. A globális pénzfelvételnél a legtöbbet használt kriptopénz a bitcoin, hiszen a tranzakciók 63%-ában ezt hívták segítségül. Az ethereum a második helyen áll, a kifizetések 23%-ában van jelen. Az USDC, a solana és a dash szintén népszerűek.

Kriptopénz-kifizetések növekvő volumene

Latin-Amerika a bitcoint és más digitális fizetőeszközöket egyik leggyorsabban elfogadó régiójává vált. Ennek elsődleges oka, hogy egyre nagyobb igény mutatkozik a polgárok pénzügyi integrációs arányának növelésére és a pénzügyi stabilitás előmozdítására.

Ebből kifolyólag nem meglepő, hogy a jelentés a kriptopénz-kifizetések növekvő volumenéről is említést tesz, hangsúlyozva a bitcoin népszerűségét az egész régióban.

“A kriptovaluta-fizetések növekedését láthatjuk, olyan országokban, mint Argentína” – mondta Dan Westgarth, a Deel COO-ja. “Jelenleg a Coinbase-en keresztül BTC-ben – a Latin-Amerikában legnépszerűbb -, ETH-ban, USDC-ben és SOL-ban kínálunk kifizetéseket”.

Argentína szabadúszó piaca minden bizonnyal továbbra is felfelé ívelő emelkedésnek lesz tanúja. Ez abból feltételezhető, hogy a bitcoin és más digitális eszközök az ingadozó fiat valutájukkal szemben némileg életképes alternatívát nyújtanak. Emellett áthidalják a latin-amerikai polgárok számára a pénzügyi szolgáltatásokhoz való gyötrelmes hozzáférést.