Leáldozóban Málta kriptobarát imázsa, tömegesen utasítja el a kérelmeket

A kriptoszabályozásban úttörőnek számító Máltán vállalkozások tucatjai nem kapták meg a működésükhöz szükséges engedélyeket. Leáldozóban van a híres “blokklánc sziget” imázs. 

A máltai pénzügyi szabályozó által múlt héten közzétett adatok szerint a pályázati eljárás első szakaszát befejező kripto- és blokklánc vállalkozások körülbelül 70%-a nem kapta meg a máltai pénzügyi szolgáltatási engedélyt. Málta kriptovaluta szabályozását a világ leginnovatívabb szabályozásának tartják 2018-as megjelenése óta. Számos kriptotőzsde, blokklánc startup érdeklődését keltette fel ezzel a mediterrán sziget. Az ország kriptobarát imázsa és a „blokklánc sziget” elnevezése kezd azonban megkopni, mivel az engedélyezési folyamat elképesztően drága, a rendeletek pedig túl szigorúak.

A máltai pénzügyi szolgáltatási hatóság (MFSA) tavaly 340 kriptovállalati kérelmet kapott, de eddig még egyetlen engedélyt sem adott ki.

Az MFSA 57 olyan társaság nevét tette közzé, amelyek engedélyért folyamodtak, de a hatóság állításai szerint 2019. novemberéig nem tettek eleget az engedélyezési folyamat összes követelményének. A cégek között szerepel a máltai biztosítási és vagyonkezelő vállalat, a Global Capital tulajdonában lévő Palladium Exchange is. A vagyonkezelő terve az volt, hogy 150 millió euró gyűjt össze. A bevétel felével egy európai bankba akarta magát bevásárolni, további 35%-ot pedig a kriptovaluta tőzsde fejlesztésére fordított volna. A Palladium eddig ismeretlen okok miatt nem kapta meg a szükséges engedélyeket.

Az MFSA szerint jelenleg mindössze 26 vállalkozás van még játékban, akik óriási szerencsével talán megkaphatják az engedélyt, 257 cég a 340-ből viszont labdába sem rúghatott a máltai hatóságnál. Kérelmeik elutasításáról és annak okairól nem adott az MFSA információt. A 26 vállalkozás nagy része kriptotőzsde, a világ legnagyobb kriptotőzsdéje a Binance viszont nincs köztük.

A hatóság még idén februárban kijelentette, hogy a Binance Máltán nem szerepel az engedélyezési folyamatban résztvevő vállalatok között.

Sötét felhők gyülekeznek a blokklánc sziget felett

Nemcsak a nehézkes és drága engedélyezési folyamat vetett rossz fényt Máltára, hanem Daphne Galizia Caruana újságíró gyilkossága is, aki több kormányminiszter nevét kapcsolta össze a Panama papírok botránnyal. Az újságíró nő halálát követően, tömeges tüntetések alakultak ki. Ezrek követelték a kormánytisztviselők és a miniszterelnök Joseph Muscat lemondását. 2019. novemberében a hatóságok letartóztatták Yorgen Fenech máltai milliomost, aki Caruana gyilkosságát rendelte el. A legfrissebb bizonyítékok szerint a gazdag vállalkozó és a miniszterelnök között üzleti kapcsolat volt. A kormányfő által elindított blokklánc sziget hype fénye ezzel elhalványult.

Málta új gazdasági minisztere, Silvio Schembri, aki a Muscat kormányban digitális gazdasági parlamenti titkár volt, már nem olyan büszkén beszél az ország kriptoterveiről, mint korábban. Két éve még óriási mosollyal arra ösztönözte a vállalkozásokat és munkavállalókat, hogy költözzenek Máltára. Márciusban viszont, amikor a koronavírus járvány kitört, arra szólította fel a külföldi dolgozókat, hogyha pénzügyi nehézségeik vannak, hagyják el azonnal a szigetet. A korábbi nyitott hangnem, ellenségessé vált. Bár később a miniszter bocsánatot kért a külföldi állampolgároktól, az teljesen világos, hogy vége a hívogató magatartásnak. Időközben elfogynak a kripto engedélyezési kérelmek is, amit az MFSA sorozatos elutasítása okoz.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük