Leáll az illegális Bitcoint ellenőrző Antinalysis dark webes eszköz

Ezen a hétvégén blokklánc biztonsági elemzők felfedeztek egy Antinalysis nevű dark webes eszközt, amely bűnügyi kockázatjelentéseket készít, amik illegális Bitcoin tranzakciók azonosítására használhatók fel.

A hirtelen figyelem azonban rákényszerítette az eszközt, hogy leálljon, mivel egyik szolgáltatója, az AML Bot megszakította a hozzáférést.

Az AML Bot egy mai nyilatkozatában megerősítette, hogy a vállalat, amely akaratlanul is hozzáférést biztosított az Antinalysis szolgáltatáshoz: „belső vizsgálatot végzett, és leállította az Antinalysis fiókot”. Az AML Bot viszonteladója a Crystal Blockchain-nek, egy másik blokklánc-elemző tool-nak.

„Biztosítani szeretnénk mindenkit arról, hogy dolgozunk azon, hogy megakadályozzuk az ilyen regisztrációt a jövőben.” – olvasható az AML Bot közleményében.

A vállalat azt is megerősítette, hogy minden lényeges címet jelentett a bűnüldöző szerveknek, amelyek az Antinalysis szolgáltatást használták. Ez hozzájárulhat az Antinalysis megalkotójának azonosításához is, állítja Tom Robinson, a londoni székhelyű Elliptic blokklánc-vizsgáló cég társalapítója.

Az Antinalysis is kommentelte a hírt

Az Antinalysis egy névtelen technikai ügyintézője úgy jellemezte az AML Bot által elkövetett kemény fellépést, mint “adatforrásuk jogellenes lefoglalását”, aminek oka a médiának való kitettség.

“Aktivistáknak tartjuk magunkat, akik nem kedvelik az állami ügynökségeket, amelyek nemzetbiztonsági és bűnügyi nyomozások néven tömeges megfigyelést folytatnak.” – mondta a BBC-nek adott nyilatkozatában az Antinalysis technikai adminisztrátora, aki a pharoah álnevet használja.

Egy eszköz, amely a piszkos Bitcoint ellenőrizte

Az Antinalysis lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy leellenőrizzék, hogy egy adott Bitcoin tranzakció bűncselekményhez vezethető-e vissza. Miután összekapcsolta a Bitcoin tárcát, az eszköz kiértékeli, hogy a Bitcoin honnan származik, és milyen kockázatos a tartása.

Az ilyen elemzések elvégzésének képessége részben a blokklánc-technológiában rejlő átláthatóságnak köszönhető. A blokkláncok, mint például a Bitcoin és az Ethereum, rögzítik a megváltoztathatatlan tranzakciókhoz kapcsolódó előzményeket, így könnyen megállapítható, hogy egy adott kriptovalutát használtak-e valaha tiltott tevékenységnél fizetésre.

Az eszköz „extrém kockázatként” minősítette a darknet piacokról, a ransomware támadásokból és a lopásokból szerzett Bitcoint, míg a tőzsdékből származó Bitcoint és a frissen bányászott coinokat a „kockázatmentes” eszközök közé sorolták.

Az eszköz célja az volt, hogy ellenőrizze a tárcákat, mielőtt a kriptovaluta tőzsdék ugyanezt megtennék. Amikor például a tiltott Bitcoin bekerült egy olyan platformra, mint a Binance vagy a Coinbase, az eszköz piros zászlót jelez. Ezen a ponton a kriptotőzsde platform megállíthatja a kérdéses Bitcoinnal a következő tranzakciókat. Ha megállítják ezeket a Bitcoinokat, akkor át lehet őket adni a hatóságoknak.

Jó példát mutat egy évekkel ezelőtti eset is. 2014-ben Tim Draper kockázati tőkebefektető 30 000 Bitcoint szerzett meg ismeretlen áron, amelyet a Silk Road dark webes piacon koboztak el. Feltehetően Draper Bitcoinja esetén nem jeleznek be ezek a felderítő eszközök, és így nem fogják bűnözőként megjelölni őt. De lehet, hogy nem ez a helyzet sok más tárcánál, amelyek akaratlanul is piszkos múltú Bitcoint tartalmaznak.

Antinalysis és Incognito Market

De a technikai adminisztrátor, pharoah azt állítja, hogy az eszköz nem csak bűnözőknek készült. “Csapatunk úgy véli, hogy a jelenlegi demokratikus világban minden egyes embernek joga van azt tenni, amit akar, és teljes körű áttekintéssel rendelkezik a magánélete fölött, miközben nem sérti mások egyéni jogait.”

„Igaz, hogy az eszközt bárki használhatja – nem csak bűnözők számára készült. Ezt azonban egy darknet piac egyik adminisztrátora hozta létre.” – nyilatkozta Robinson.

Robinson a múlt heti elemzésében azonosította az Antinalysis megalkotóját. Ő az Incognito Market egyik fejlesztője, amely egy dark webes piactér, és kábítószerek kereskedelmére irányul. Ezt most a műszaki adminisztrátor nyilatkozata is megerősítette, aki azonosította az Incognito-val való kapcsolatot.

A 2020 végén bevezetett Incognito elfogad fizetéseket Bitcoin-ban és a privátcoin Moneróban is.

A bűnügyellenőrző eszköz bevezetése annak a jele, hogy a bűnözők küzdenek a Bitcoin-bevételeik készpénzre váltásával – állította Robinson múlt heti elemzésében. Vélhetően ezért is tették most az Antinalysis eszközt először elérhetővé a nyilvánosság számára.

Azonban most nagyon úgy tűnik, hogy az eszköz tiszavirág életű lett.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.