Lecsapott a YouTube cenzúra: letiltotta a CoinTelegraph tegnapi élő adását

  • 30
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

A CoinTelegraph hét órás élő adással készült a tegnapi bitcoin blokkjutalom felezésre, a YouTube azonban letiltotta a live-ot káros tartalomra hivatkozva. 

Tegnap mindenki bitcoin felezési lázban égett a kriptoiparban, amihez minden kriptovalutával és blokklánccal foglalkozó hírportál és blog is csatlakozott. A kriptoberkekben mozgó legnagyobb híroldal a CoinTelegraph, hét órás live-al készült magyar idő szerint délután 4 órától, amihez olyan híres szakértők is csatlakoztak, mint Tim Draper, Roger Ver, Tom Lee, Meltem Demirors, Emin Gun Sirer és Bobby Lee. A hírportál azt tervezte, hogy a bitcoin blokkjutalom felezés előtt különböző témákat veséznek majd ki az ismert kriptoszereplőkkel. Szó lett volna a bitcoin bányászatáról, a bitcoin jövőjéről, illetve a kriptoközösségről.

Kétségtelenül komoly programot állított össze a CoinTelegraph, de a cenzúra pallósa nem kímélte a nagy kripto híroldalt sem. Minden flottul ment egészen 6 óra 42 percig, amikor a YouTube egyszerűen letiltotta az élő adást. Több, mint 2000 néző teljesen értetlenül állt a dolog előtt. A blokkolást azzal magyarázta a videomegosztó, hogy a CoinTelegraph káros tartalmakat osztott meg a felületén.

Több youtuber videóját tiltották már le

Nem ez volt az első eset, hogy a YouTube cenzúra gépezete működésbe lendült és egy teljesen ártalmatlannak minősülő streaminget vagy videót egyszerűen letiltott, mert az valamilyen formában a kriptovalutákkal foglalkozott. Tavaly több híres youtuber felháborodva jelezte, hogy az általuk készített videókat sorozatosan törölte a YouTube, mivel azok a platform állításai szerint “veszélyesek voltak, amelyek nem szabályozott termékek értékesítését tartalmazták.” 

Chris Dunn, aki több, mint 200 ezer követővel rendelkezik teljesen kiborult, mikor a YouTube több ICO-val és fundamentális elemzéssel foglalkozó videóját törölte. Ezenfelül Dunn-nak 90 napra megtiltották, hogy új videót vagy live-ot töltsön fel az ismert platfromra.

A YouTube tehát híres a cenzúrázásáról, ami számos kripto tartalomkészítőt arra késztethet, hogy olyan platformokra vándoroljanak át, amelyek decentralizált alapon működnek. A YouTube tegnapi tiltása rengeteg kérdést vet fel az emberben. Mi alapján dönti el a videomegosztó, hogy melyik tartalom káros és melyik nem? A koronavírus leküzdésére irányuló adománygyűjtés, ami egyértelműen csalás volt maradhatott, de a bitcoin felezésről szóló tartalmak nem. A YouTube cenzúra gyakorlata tehát átláthatatlan. Vagyis átlátható. Törölnek mindent, aminek köze van a blokklánchoz vagy a decentralizált virtuális valutákhoz.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.