Lecsapott az Europol: 1,44 millió dollárnyi hamis pénzt adtak el bitcoinért

A portugál rendőrség és az Europol együttes akciója keretében 70 ezer euró (77 200 dollár) értékű hamis pénz került lefoglalásra, mely a hatóságok szerint az egyik valaha látott legfejlettebb hamisítási eljárás eredménye. A szervezet már 2017 óta értékesített hamis bankjegyeket nagyjából 1,44 millió dollár értékben.

Ahogy a brazil hírportál, a Sputnik szeptember 10-ei cikke is megírta, a rendőröknek sikerült elkapniuk annak a bűnbandának a tagjait, akik hamis bankjegyeket árusítottak a dark weben bitcoinért cserébe. A portugál vezetőt, a hatóságok a héten adták ki Kolumbiából. A rendőrség közleménye szerint a lefoglalt bankjegyek, az eddigi legjobb minőségű hamisítványok közé sorolhatóak. Rendelkeztek vízjelekkel és hologramokkal is.

„Az ilyen jó minőségű bankjegyekről gyakran csak akkor derül ki, hogy hamisítványok, amikor már banki betétként bekerültek a rendszerbe. A hagyományos kereskedelmi folyamatokon az ilyen bankjegyek simán áthaladnak, problémák nélkül – mondta a rendőrségi nyomozás vezetője Luís Ribeiro, a Sputnik hírportálnak.

Még az arany is hamis

A hír hallatán a legszembetűnőbb az, hogy a bűncselekményt elkövetők a bitcoint részesítették előnyben, a nyomtatható és hamisítható fiat pénzekkel szemben. Ez már a második figyelmeztető jelzés, melyet hallunk, miután néhány hete derült ki, hogy a világ egyik legismertebb intézményének, a Goldman Sachsnak a trezorjából hamis aranyrudak kerültek elő. Akkor 1000 hamis rudat fedeztek fel a bank pincéjében, ám a szakértők attól tartanak, hogy ennél sokkal nagyobb hamis készlet lapulhat a különböző intézmények széfjeiben.

Francis Pouliot, a kanadai bitcoin fogyasztói felület, a Bull Bitcoin alapítója a hírrel kapcsolatban azt írta Twitter bejegyzésében: „A Bitcoin ezt helyrehozza”.

Pouliot arra próbált utalni, hogy a bitcoin tranzakciók könnyen ellenőrizhetőek egy teljes hálózati csomópont futtatásával, illetve decentralizált digitális mivolta miatt lehetetlen hamisítani. Eközben az arany valódiságának megállapításához rendkívül nagy szakértelemre van szükség.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük