Kik a leggazdagabb bitcoin tulajdonosok?

Május eleje óta a bitcoin árfolyama durván 50 százalékot erősödött, így akik eddig boldog bitcoin tulajdonosok voltak, most még boldogabbá váltak. De vajon ki birtokolja a legtöbb bitcoint?

A bitcoin és a mögöttes blokklánc technológia 2008-ban indult útjára. Bár a digitális valuta koncepciója már korábban is létezett a bitcoin vezette be a köztudatba a kriptopénz kifejezést. 2013-ban már mindenki halott róla amikor elérte az 1000 dolláros árfolyamot, mára pedig már 3000 dollár fölé is emelkedett az ár. Az árfolyam emelkedés hatására pedig egy új bitcoin milliomos elit jött létre.

Nyilvános, de anonim bitcoin címek

Bár az összes bitcoin cím nyilvános a blokkláncon, van olyan ami nem azonosítható be. A BitInfo Charts oldalon megtalálhatóak a legtöbb bitcoint tartalmazó címek egy adott időpontban. Ezek alapján visszakövethető pár tranzakció is. A legtöbb cím bitcoin tőzsdékhez vagy különböző bitcoinnal kapcsolatos cégekhez tartozik.

Vannak azonban olyan számlák, amikről senki nem tudja, hogy kié lehet. Van olyan bitcoin cím például, melyen 10000 BTC van és 2015 óta nem nyúlt hozzá senki. A több, mint 5 milliárd forint összegű bitcoin számla tulajdonosa azonban rejtély.

Bár a bitcoin tranzakciók nyilvánosan követhetőek a decentralizált nyílt főkönyvön, azt mégsem olyan egyszerű kideríteni, hogy egy adott bitcoin címhez ki is tartozik valójában. De a kriptoközösség együtt dolgozva igyekszik összegyűjteni pár információt a leggazdagabb bitcoin tulajdonosokról például a Redditen.

A lelkes adatgyűjtők sok helyről szedik össze az információt. Sokan nyilvánosan felfedik a bitcoin befektetéseiket ezzel is reklámozva a kriptopénz iparágat. A legtöbbjük a bitcoin korai szakaszában ismerte fel a jó befektetési lehetőséget és elraktározott egy adag digitális pénzt. Vannak akiknél a bitcoin birtoklás munkahelyi ártalom, mint a különböző online kaszinók tulajdonosai vagy az online bitcoin tőzsdék működtetői. Számos befektető hosszútávra vásárolt bitcoin megtakarítási és spekulációs céllal.

Programozók, akik korán csatlakoztak – 1000+BTC

Hal Finney, programozó

Hal Finney programozó volt aki részt vett a Satoshi által küldött első bitcoin tranzakcióban fogadó félként. Feltehetően ő is rengeteg bitcoint birtokolt annak idején, azonban 2014-ben ALS-ben elhunyt. Nincs arról hír, hogy az ő bitcoinjaival mi történt, de a kriptovilág megőrizte emlékét.

“Amikor Satoshi bejelentette a szoftver első verzióját, azonnal lecsaptam rá. Úgy gondolom egyike voltam az elsőknek aki bitcoint bányásztak. Nekem küldött Satoshi először 10 bitcoint, hogy teszteljem a rendszert.”

Gavin Andersen, programozó

Bár többször adott el bitcoin vagyonából a fejlesztő, de valószínűleg még bőven akad kriptopénz nála otthon. A Bitcoin Foundation – a bitcoin blokklánc fejlesztésére létrehozott alap 200 000 dollárnak megfelelő bitcoinnal már díjazta a munkásságát. Azonban ez már évekkel korábban történt, ennek akár 10 szeresét is érheti már a kifizetett összeg.

Andresen hozta létre a ClearCoin nevű escrow szolgáltatást is, de 2013 júniusában abbamaradt időhiány miatt. A fentebb említett amerikai Bitcoin Foundation nonprofit szervezet alapítója is, amely célja a bitcoin kriptopénz elterjedésének elősegítése, a közösség érdekvédelme és az elfogadottságának növelése.

Tony Gallippi, Bitpay

Tony Gallippi egyik azoknak az embereknek akik létrehozták a bitcoin fizetéshez szükséges infrastruktúrát. A Bitpay az egyik legnépszerűbb szolgáltató a piacon, mindennap több mint egy millió dollárnyi tranzakciót dolgoznak fel.

Gallippi 2014-ig napi szinten vezette a BitPay csapatát, innentől azonban visszavonult az elnök vezérigazgatói pozícióba. A grúz származású fejlesztő sem hozta nyilvánosságra a vagyonát, azonban legalább 20 millió dollárnyi bitcoin vagyonnal bizonyára rendelkezik, teljes vagyona azonban jóval több ennél az összegnél.

Kétes ügyletek – 100,000+BTC

Julian Assange, Wikileaks

A Wikileaks és botrányokról híres alapítója, Julian Assange is a bitcoin korai követői közé tartozik. 2010-ben fedezte fel Assange a kriptopénzt és azonnal azon kezdett el dolgozni, hogyan használhatná fel forrás gyűjtésre a bitcoint a Wikileaks finanszírozására.

A Wikileaks 2011 óta fogad el hivatalosan is bitcoint.  Nyilvánosan 4000 bitcoint tartalmaz a Wikileaks számlája, amely legfőképpen adományokból gyűlt össze. Ezen felül Assange bizonyosan rendelkezik saját maga is kriptopénzzel. Assange-nak jól jön a bankrendszeren kívüli forrás, hiszen minden bankszámláját évekkel korábban felfüggesztették és zárolták.

Mark Karpeles, Mt. Gox

A hírhedt csődeljárás alá vont Mt. Gox bitcoin tőzsde ügyvezetője Mark Karpeles volt. A programozói háttérrel rendelkező Karpeles 2009-ben költözött Japánba, majd 2011-ben vette át az Mt. Gox bitcoin tőzsde működtetését, mely zavaros körülmények között 3 évvel később csődbe ment. Ezzel pedig több százezer ügyfél vesztette el a bitcoin befektetését.

Feltehetően ő is a tőzsdén keresztül több száz ezer bitcoin tulajdonosa volt, kérdéses, hogy az eljárás után mennyi maradhatott nála.

Charlie Shrem, BitInstant

Charlie Shrem is egyike valószínűleg a legbefolyásosabb bitcoin milliomosoknak. Shrem még akkor szállt fel a bitcoin vonatra, amikor igen olcsó volt a kriptopénz ára, első bitcoinját még 3 dolláros árfolyamon vásárolta.

Mindössze 22 évesen alapította a BitInstant bitcoin tőzsdét, mely a kezdeti nagy sikerek után végül 2014-ben bezárt. Charlie-t ugyanis pénzmosással és a darknet online feketepiaccal való közreműködés miatt elítélték. Shrem azzal védekezett, nem tudta, hogy az általa működtetett szolgáltatást illegális célokra használták.

2016-ban szabadult és azonnal bevetette magát a munkába. Azóta blokklánc alapú cégekbe vásárol be az általa kezelt befektetési alap.

Ross Ulbricht, Silk Road

Ross Ulbricht, a San Francisco-i üzletember aki a Silk Road fekete piacot üzemeltette is egyike a nagy bitcoin tulajdonosoknak.

A Silk Road összesen több százezer bitcoin összegű forgalmat generált, mielőtt az FBI ügynökök bezáratták volna a boltot és előállították Ulbricht-ot. Ezzel a lépéssel pedig az FBI is hozzájutott egy nagyobb összegű bitcoint tartalmazó pénztárcához, mellyel ők is felférnek a leggazdagabb bitcoin tulajdonosok listájára.

Befektetők – 500,000+BTC

A legnagyobb bitcoin tulajdonosok között számos befektető és digitális vállalkozó is szerepel.

Roger Ver, “Bitcoin Jesus”

Roger Ver híres a önkéntes felajánlásairól. A számos jótékonysági ügye és a technológia felkarolása miatt aggatták rá a „Bitcoin Jesus” nevet.

Az első befektetése jó barátja, Charlie Shrem BitInstant tőzsdéje volt. Tulajdonképpen ő az első bitcoin startup befektető. Hiszen mikor beszállt a blokklánc technológiába, Ver már egy sikeres befektetőnek számított, aki a számítástechnikai alkatrészek kereskedelméből gazdagodott meg.

Önmagát anarcho-kapitalista szabadelvűként definiálja és az individualista politikai filozófia szószólója. Több mint egymillió dollár értékű bitcoinnal támogatta a Bitcoin Foundation alapítványt és mintegy 20 000 dollárral az antiwar.com honlapot.

Yifo Guo, Avalon

A bitcoin átutalásokhoz szükséges a tranzakciók ellenőrzése a blokkláncon – ez tulajdonképpen a bitcoin bányászat, melyhez rengetek számítási erőforrásra van szükség. Korábban videokártyákkal zajlott az ellenőrzéshez szükséges matematikai problémák megoldása, egészen addig, amíg Yifu Guo, a New York University egyik hallgatója, fel nem találta az első bitcoin bányász gépet.

Yifu Guo 2012-ben alapította az Avalon céget. A vállalat bitcoin bányász gépei hihetetlen sikeressé váltak és olyan gyorsan elkeltek a piacon ahogy elkészültek. Guo végül egy év után otthagyta az Avalont. Ezután számos bányászgépet gyártó vállalat jött világra, de Guo volt az első aki meggazdagodott ezeken a gépeken.

Tyler és Cameron Winklevoss, Gemini

Tyler és Cameron Winklevoss neve akkor került a köztudatba, amikor jogi harcba keveredtek Mark Zuckerberggel a Facebook alapítása kapcsán. Azóta a testvérpár egy tucat sikeres céget és befektetési alapot tudhat a hát mögött.

Csak a bitcoin befektetéseik önmagukban már több mint 10 millió dollárt hoztak. Az ikerpár összesített vagyona akár a 400 millió dollárt is elérheti. Számos bitcoinnal kapcsolatos vállalkozásban van érdekeltségük. 2013-ban 1,5 millió dollárt fektettek be Charlie Shrem BitInstant cégébe. 2014-ben megalapították a Winkdex-et, az első indexet ami a bitcoin árfolyamát követi. 2015-ben a Gemini bitcoin tőzsdével kerültek be a hírekben, míg tavaly a bitcoin ETF jóváhagyását kérték az amerikai értékpapír piaci felügyelettől.

A legtöbb bitcoin tulajdonosa: Satoshi Nakamoto

A világon a legtöbb bitcoin tulajdonosa feltehetően maga Satoshi Nakamoto a bitcoin kitalálója. Bár már sokan megpróbálták felfedni kilétét, valójában még senkinek nem sikerült megtalálni őt a való világban.

Satoshi bányászott bitcoint először és úgy tűnik 2009-ben folyamatosan csak ezzel foglalkozott. Nehéz viszont megállapítani melyik lehet az ő bitcoin számlája, mert több véletlenszerűen generált címre utalta át a kibányászott kriptopénzeket.

Amennyiben így nő a bitcoin ára, ezek a leggazdagabb bitcoin tulajdonosok lehetnek a jövő felső tízezerének tagjai.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük