A legjobb PC-vel bányászható kriptopénzek

 • 20
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

A PC-vel bányászható bitcoin ideje lejárt. Ahogy az évek alatt felfutott a bitcoin bányászati nehézség, úgy váltak az otthoni számítógépeink egyre haszontalanabbá köszönhetően a dedikált ASIC-okat használó ipari bányászfarmok megjelenésének.

Ha még mindig PC-vel bányászható megoldható coin bányászaton törjünk a fejünk, akkor az altcoinok között kell keresgélnünk. Itt a 3 legjövedelmezőbb PC-vel bányászható kriptopénz.

Monero Dogecoin Vertcoin
Árfolyam 108 USD 0.0068 USD 0.65 USD
Piaci kapitalizáció 1.7 milliárd USD 793 millió USD 30 millió USD
CoinMarketCap 10. 18. 143.
Hash algoritmus CryptoNight Scrypt-N Lyra2Rev2
Ajánlott bányász szoftver GUIMiner CGMiner One-Click Miner

Monero

A monero sok szempontból kitűnik a listából és mivel az egyik legfejlettebb titkoscoin. A Monero proof-of-work algoritmusa a CryptoNight, amit úgy terveztek, hogy ne lehessen ASIC bányászokkal bányászni. Viszont ezzel szemben nagyon egyszerű otthoni PC-n vájárkodni vele.

A CPU bányászat nem igényel mást, mint le kell tölteni egy bányász szoftvert. Ha csak CPU-s bányászatban gondolkodsz, akkor ennyi az egész, ha viszont hozzáadsz még pár videokártyát, így növelve a számítási kapacitásod, akkor megtöbbszörözheted a kibányászható moneróid számát.

Az AMD videokártyák a legjobb GPU-k a monero bányászatára, de persze az nVidia is használható. A monero bányász szoftverek közül kiemelendő a MultiMiner és a GUIMiner, könnyen lehet velük nekiindulni a bányászéletnek. A kibányászott moneróid biztonságos tárolásához érdemes letölteni a monero asztali walletjét is.

Dogecoin

A népszerű mémcoin, a Dogecoin az egyik másik közkedvelt kriptovaluta, amit könnyen lehet PC-vel bányászni. Először érdemes letölteni a hivatalos asztali walletet a Dogecoin hivatalos honlapjáról és ne feledd, titkosítsd a walletet a digitális pénzed védelme érdekében!

Dogecoin bányászathoz elegendő a processzorod használata, de a jobb eredményekért szükség lesz újfent videokártyákra. Megint az AMD-t ajánljuk, de az nVidia is megállja a helyét. A legjobb bányász szoftverek a CGMiner, CudaMiner és GUIMiner. Ha csak a CPU-ddal szeretnél bányászni, akkor használd a CPU miner szoftvert. Az összes szoftver szabadon letölthető a GitHubról.

Habár meg lehet próbálni szólóban bányászni, a jobb eredmény érdekében érdemesebb csatlakozni egy bányászpoolhoz. A Dogecoin honlapja a következőt javasolja:

“Voltaképp blokkokat keresel, majd megoldod és hitelesíted a blokkokat a jutalomért. Az első, aki megtalálja és hitelesíti a blokkot részesül a teljes blokkjutalomban és a többieknek újra kell próbálkozniuk. Erős hardver = gyorsabb keresés és hitelesítés.”

Dogecoin poolok tekintetében a CoinEx és a MultiPool a javasolt.

Vertcoin

A PC-vel bányászható coinok sorát a Vertcoinnal zárjuk. A VTC viszonylag új coin és nagyot nőtt a népszerűsége az elmúlt évben. A bitcoinhoz hasonlóan ez is proof-of-work algoritmuson alapul de eközben úgy lett fejlesztve, hogy ASIC rezisztens legyen, azaz, specializált bányász hardverekkel nem lehet bányászni.

A Vertcoin csapata nemrégiben jött ki egy egyklikkes, könnyen használható bányász szoftverrel. A miner egy GUI interfésszel rendelkezik és mind GPU, mind CPU bányászok használhatják. A szoftver telepítése után megint érdemes egy bányászpoolt választani a számítási kapacitásod arányában. Ha kevesebb mint kettő videokártyád van, akkor érdemes a Network 2-t választani, ha viszont az egész garázsod videokártyákkal van tele, akkor a Network 1 hálózatot.

A Vertcoin momentán kizárólag AMD és nVidia GPU-kat támogat és ha PC-vel bányászható coinokban gondolkodsz, akkor érdemes néhány új ventilátort is beszerezni a hűtéshez.

Verdikt

Az altcoin bányászat továbbra is lehet jövedelmező, de érdemes néhány tanácsot a végére még megfogadni. A jó hardver és szoftver kombináció nagyon fontos ezért érdemes többet is kipróbálni és tesztelni, hogy kiderüljön melyik hozza a legjobb eredményt. A laptopos bányászatot érdemes elkerülni, mert túlhevítheti és tönkre vághatja azt. Az extra ventilátorok beszerzése pedig életbevágó, ha több videokártyával is bányászol.

Szintén fontos, hogy a legfrissebb verziójú bányász szoftverekkel bányászzunk. A fejlesztők alkalmanként frissítik a verziójukat és a friss szoftver telepítése segít, hogy védve legyünk a sebezhetőségek ellen és potenciálisan jobb jövedelmezőséget tudunk velük elérni.


 • 20
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.