Legyél anonim az interneten! | @Krip Tóbiás

Ha az internetre nézel, az internet is visszanéz Rád!

Amikor megnyitsz egy weboldalt az interneten, az oldal üzemeltetője rengeteg információt megkap a böngésződtől. Tudni fogja az IP címed, a tartózkodási helyed, az operációs rendszered és böngésződ típusát, a képernyőd felbontását és sok minden mást. Ha mobil eszközről internetezel, akkor még az akkud töltöttségi szintjét is.

CoinCash ATM Pécsett és Szegeden

Itt egy weboldal, ami meg is mutatja ezeket az adatokat: http://webkay.robinlinus.com/

Az IP címből ki lehet deríteni az internet szolgáltatót. Az internet szolgáltató pedig tudni fogja, hogy éppen melyik felhasználónak osztotta ki az adott IP címet.

Út a számítógéptől a weboldalig

Emellett nem csak a weboldalak tudják, hogy kik látogatják őket, de az internet szolgáltatók is tudják, hogy a felhasználóik milyen weboldalakat látogatnak. Kicsit pontosabban: a számítógéped csatlakozik az internet szolgáltatódhoz (ISP1), az internet szolgáltatód csatlakozik az általad megtekintett weboldal internet szolgáltatójához (ISP2), ami csatlakozik a weboldal webszerveréhez. Vagyis összesen legalább négyen (Te, a weboldal, és két darab internet szolgáltató) tudják, hogy ki vagy és mit csinálsz az interneten.

De nekem nincs titkolnivalóm

A bitcoin címek felhasználókhoz kötődnek, de egy adott címnél nem látható közvetlenül a cím tulajdonosának a neve. Erre mondják, hogy pszeudonim, vagyis álneves, álnév alatt működő. A koncepció szerint így nem lehet tudni, hogy egy cím kihez tartozik, amíg az illető fel nem fedi magát.

Látják, ha bitcoinos oldalt nézegetsz! Kép: Mario Sánchez Nevado

Viszont aki nem figyel eléggé, tudtán kívül is elárulhatja a hozzá tartozó címeket. Ha például valaki interneten keresztül nézeget egy bizonyos bitcoin címet, az legalábbis gyanús. Még gyanúsabb, ha az a bitcoin cím senki mást nem érdekel, csak egyvalakit. És az a valaki többször is ránéz, hogy biztosan megvan-e a bitcoin. Ilyenkor valószínűleg az illető a saját bitcoinját ellenőrzi.

A webes block explorerek például látják, hogy melyik IP címről melyik bitcoin címet nézik meg. Ugyanígy ha valaki Google-lal rákeres egy címre, a Google tudni fogja, hogy ki kereste azt a címet.

Egyébként sem bölcs dolog hivalkodni a pénzzel, a bankszámlánk egyenlegét sem szokás elárulni. A hozzánk köthető kriptovaluta címeket is okos dolog lehet titokban tartani.

De nekem akkor sincs titkolnivalóm

Ha a nagy tömegből csak néhány ember szeretne titokban maradni, az szintén feltűnő. Ez egy hatalmas piros zászló a kormányzat számára, amivel felhívják magukra a figyelmet. A hatalom így azonosíthat bizonyos embereket, vagy csoportokat, hogy ők rejtegetni próbálnak valamit. Minél többen használnak anonim szolgáltatásokat, annál kevésbé feltűnő, ha valaki ilyet használ.

Elbújni a tömegben (Kép: eak_kkk)

Ha nincs semmi titkolnivalód, de mégis anonim hálózaton keresztül kapcsolódsz az internethez, akkor azzal védesz valakit, akinek van mit titkolnia! Ez a nyájimmunitás.

The Onion Router

Legyél anonim az interneten, használj Tor böngészőt!

legyél anonim a Tor porjekttel
Kép: The Tor Project

A Tor hálózatot anonim internetelérésre fejlesztették ki. A Tor böngésző csatlakozik a Tor hálózathoz és kiépít egy titkosított útvonalat a hálózatban résztvevő gépek között. Ezen az úton elérhető az internet, de az útvonal nem visszakövethető. Kívülről nem látható, hogy ki kezdeményezte az utat, honnan indult. Így a felkeresett weboldal nem fogja tudni, hogy ki és honnan nyitotta meg. Ugyanígy Tort használva az internet szolgáltatód sem látja, hogy melyik weboldalakat nyitod meg. Csak annyit lát, hogy a Tor hálózathoz kapcsolódtál. Satoshi Nakamoto, a bitcoin létrehozója is mindig Torral csatlakozott az internethez, ezért nem sikerült megtalálni azóta sem.

Érdemes a Tort minél sűrűbben használni. Ha csak akkor csatlakozol anonim hálózathoz, amikor valami fontosat csinálsz, azzal felhívod magadra a figyelmet. Jelzed kifelé, hogy szoktál fontosat csinálni, és hogy mikor. Viszont ha majdnem mindig Tor hálózaton keresztül böngészel a világhálón, ez a jelzés eltűnik.

Külön csak Tor hálózaton belülről elérhető címe van például a Facebooknak és a blokkláncnak. Így facebookozni és bitcoinozni is lehet anonim hálózaton belül. És majdnem az összes többi weboldal is ugyanúgy használható Toron keresztül, mint anélkül. Próbáld ki!

Mindenkinek a magánügye, hogy mit csinál az interneten. Ha kriptovalutában tartja a pénzét, akkor még inkább. Legyünk biztonságban, legyünk anonimak az interneten!

Borítókép: Andy “Aviss” Veilski

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.