Legyél anonim az interneten! | @Krip Tóbiás

Ha az internetre nézel, az internet is visszanéz Rád!

Amikor megnyitsz egy weboldalt az interneten, az oldal üzemeltetője rengeteg információt megkap a böngésződtől. Tudni fogja az IP címed, a tartózkodási helyed, az operációs rendszered és böngésződ típusát, a képernyőd felbontását és sok minden mást. Ha mobil eszközről internetezel, akkor még az akkud töltöttségi szintjét is.

Itt egy weboldal, ami meg is mutatja ezeket az adatokat: http://webkay.robinlinus.com/

Az IP címből ki lehet deríteni az internet szolgáltatót. Az internet szolgáltató pedig tudni fogja, hogy éppen melyik felhasználónak osztotta ki az adott IP címet.

Út a számítógéptől a weboldalig

Emellett nem csak a weboldalak tudják, hogy kik látogatják őket, de az internet szolgáltatók is tudják, hogy a felhasználóik milyen weboldalakat látogatnak. Kicsit pontosabban: a számítógéped csatlakozik az internet szolgáltatódhoz (ISP1), az internet szolgáltatód csatlakozik az általad megtekintett weboldal internet szolgáltatójához (ISP2), ami csatlakozik a weboldal webszerveréhez. Vagyis összesen legalább négyen (Te, a weboldal, és két darab internet szolgáltató) tudják, hogy ki vagy és mit csinálsz az interneten.

De nekem nincs titkolnivalóm

A bitcoin címek felhasználókhoz kötődnek, de egy adott címnél nem látható közvetlenül a cím tulajdonosának a neve. Erre mondják, hogy pszeudonim, vagyis álneves, álnév alatt működő. A koncepció szerint így nem lehet tudni, hogy egy cím kihez tartozik, amíg az illető fel nem fedi magát.

Látják, ha bitcoinos oldalt nézegetsz! Kép: Mario Sánchez Nevado

Viszont aki nem figyel eléggé, tudtán kívül is elárulhatja a hozzá tartozó címeket. Ha például valaki interneten keresztül nézeget egy bizonyos bitcoin címet, az legalábbis gyanús. Még gyanúsabb, ha az a bitcoin cím senki mást nem érdekel, csak egyvalakit. És az a valaki többször is ránéz, hogy biztosan megvan-e a bitcoin. Ilyenkor valószínűleg az illető a saját bitcoinját ellenőrzi.

A webes block explorerek például látják, hogy melyik IP címről melyik bitcoin címet nézik meg. Ugyanígy ha valaki Google-lal rákeres egy címre, a Google tudni fogja, hogy ki kereste azt a címet.

Egyébként sem bölcs dolog hivalkodni a pénzzel, a bankszámlánk egyenlegét sem szokás elárulni. A hozzánk köthető kriptovaluta címeket is okos dolog lehet titokban tartani.

De nekem akkor sincs titkolnivalóm

Ha a nagy tömegből csak néhány ember szeretne titokban maradni, az szintén feltűnő. Ez egy hatalmas piros zászló a kormányzat számára, amivel felhívják magukra a figyelmet. A hatalom így azonosíthat bizonyos embereket, vagy csoportokat, hogy ők rejtegetni próbálnak valamit. Minél többen használnak anonim szolgáltatásokat, annál kevésbé feltűnő, ha valaki ilyet használ.

Elbújni a tömegben (Kép: eak_kkk)

Ha nincs semmi titkolnivalód, de mégis anonim hálózaton keresztül kapcsolódsz az internethez, akkor azzal védesz valakit, akinek van mit titkolnia! Ez a nyájimmunitás.

The Onion Router

Legyél anonim az interneten, használj Tor böngészőt!

legyél anonim a Tor porjekttel
Kép: The Tor Project

A Tor hálózatot anonim internetelérésre fejlesztették ki. A Tor böngésző csatlakozik a Tor hálózathoz és kiépít egy titkosított útvonalat a hálózatban résztvevő gépek között. Ezen az úton elérhető az internet, de az útvonal nem visszakövethető. Kívülről nem látható, hogy ki kezdeményezte az utat, honnan indult. Így a felkeresett weboldal nem fogja tudni, hogy ki és honnan nyitotta meg. Ugyanígy Tort használva az internet szolgáltatód sem látja, hogy melyik weboldalakat nyitod meg. Csak annyit lát, hogy a Tor hálózathoz kapcsolódtál. Satoshi Nakamoto, a bitcoin létrehozója is mindig Torral csatlakozott az internethez, ezért nem sikerült megtalálni azóta sem.

Érdemes a Tort minél sűrűbben használni. Ha csak akkor csatlakozol anonim hálózathoz, amikor valami fontosat csinálsz, azzal felhívod magadra a figyelmet. Jelzed kifelé, hogy szoktál fontosat csinálni, és hogy mikor. Viszont ha majdnem mindig Tor hálózaton keresztül böngészel a világhálón, ez a jelzés eltűnik.

Külön csak Tor hálózaton belülről elérhető címe van például a Facebooknak és a blokkláncnak. Így facebookozni és bitcoinozni is lehet anonim hálózaton belül. És majdnem az összes többi weboldal is ugyanúgy használható Toron keresztül, mint anélkül. Próbáld ki!

Mindenkinek a magánügye, hogy mit csinál az interneten. Ha kriptovalutában tartja a pénzét, akkor még inkább. Legyünk biztonságban, legyünk anonimak az interneten!

Borítókép: Andy “Aviss” Veilski

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük