Lehengerlő videó terjed a globális pénzügyi rendszer rákfenéréjől

  • 32
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Godfrey Bloom, volt európai parlamenti képviselő szenvedélyes kétperces beszéde futótűzként terjed a Twitter kriptoközösségeiben. A 2013-as beszéd a globális pénzügyi rendszer hibáiról szól.

Bloom beszédében őszintén kijelentette, hogy szerinte minden bank egy csődtömeg. Amikor beszéde elhangzott (2013. május 21.), a bitcoin még csak 122 dollár volt és többnyire a kriptoszakik és cypherpunkok körében volt igazán népszerű. Mennyi minden történt azóta. Kevesebb, mint 7 év telt el és a BTC 10 ezer dollár felett jár, az utóbbi 10 év egyik legjobban teljesítő befektetési eszköze. Olyan óriások állnak be a bitcoinnak köszönhető blokklánc technológia mögé, mint a Fidelity és az International Exchange. A másik oldalon viszont ott vannak a hagyományos bankok, köztük a Deutsche Bank és a Danske Bank, amik több milliárd dolláros pénzmosási és csalási botrányokba keveredtek.

A negatív kamatlábak, a mennyiségi enyhítés, az egyre növekvő állami hiányok és a több billió dolláros kormányzati költségvetési javaslatok továbbra is a monetáris politika gyenge pontjai. A globális pénzügyi rendszer elindult egy olyan lejtőn, ahol már úgy tűnik, nincs megállás.

A fájó igazság

Bloom 7 évvel ezelőtti beszédében a következőket jegyezte meg:

Az összes bank egy csőd. A Santander Bank, a Deutsche Bank, a Scotland Royal Bank … mind csőd. És miért? Ez nem isteni tett. Ez nem olyan, mint a szökőár. Megtörnek, mert olyan bankrendszerünk van, amit részleges tartalékbanki tevékenységnek hívnak. Ez azt jelenti, hogy a bankok olyan pénzt adnak hitelbe, amelyekkel valójában nem is rendelkeznek. Ez egy olyan botrány, ami már túl régóta tart.

A probléma még erkölcsi kockázattal is társul, amely a politikai szférából származik. A legtöbb probléma a politikától és a központi bankoktól indul ki, amelyek ugyanazon politikai rendszer részei.

Létezik az a hamisítás, amelyet néha ‘mennyiségi enyhítésnek’ nevezünk, de ez a hamisítás más néven is jelen van. A pénzt mesterségesen nyomtatják, amelyet ha egy hétköznapi ember csinálna, nagyon hosszú időre börtönbe került. A kormányok és a központi bankok azonban pontosan ezt csinálják.”

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.