Lehetetlen dolgokat várna el egy törvényjavaslat a bányászoktól és validátoroktól Amerikában

A kriptoközösség megdöbbenve vett tudomásul egy új törvényjavaslatot, ami megvalósíthatatlan dolgokat várna el a bányászoktól és a validátoroktól az amerikai Illinois államában. A javaslat értelmében olyan lehetetlen dolgokra kényszerítené őket az állami bíróság, mint például tranzakciók visszafordítása.

A szóban forgó törvényjavaslatot még február 9-én terjesztették elő, amely nem meglepő módon nagy felháborodást váltott ki a kriptohívők körében. A digitális tulajdonvédelmi és bűnüldözési törvény címet viselő tervezet lehetővé tenné a bíróságok számára, hogy elrendeljék egy blokkláncon végrehajtott tranzakció megváltoztatását vagy visszavonását, amennyiben az illetékes ügyész kérelmezné azt. A bejegyzés értelmében ez minden olyan blokkláncra vonatkozna, amely Illinois-i székhelyű tranzakciót dolgoz fel.

Egyesek szerint ez az egyik leginkább kivitelezhetetlen állami törvény lenne a blokkláncokra és a kriptovalutákra vonatkozóan. A javaslat alapján aki nem tenne eleget a bírósági végzésnek, napi 5000 és 10 000 dollár közötti bírságra számíthatna.

A Cardano alapítója, Charles Hoskinson Twitteren megjelent gondolata szerint az FTX kriptotőzsde összeomlása vezetett az egész ipar ilyen jellegű szabályozási reakciójához.

Lehetetlen megfelelni

A legnagyobb vesztesek a bányászok és validátorok lennének, akik számára lehetetlen lenne betartani a rendelkezéseket. Semmilyen védelem nem áll majd rendelkezésükre, ha olyan hálózaton működnek, amely nem hajtott végre ésszerű, rendelkezésre álló eljárásokat a megfelelés érdekében. Továbbá azt is tartalmazná, hogy bárki, aki okos szerződést használ, olyan kódot kell beleépítenie, amely a bírósági végzések betartására használható.

A törvényjavaslat szerint a csalás és a tévedés lenne a két leggyakoribb eset, amikor a hatóságok elrendelhetnék a tranzakciók visszafordítását. A jelentés szerint emellett abban is segítségre lenne, amennyiben egy felhasználó az eszközeit szeretné visszakapni privátkulcsainak elkeveredése esetén.