Sam Bankman-Fried az FTX kriptovalutáihoz akar hozzáférést

A csődbe ment kriptotőzsde alapítójának ügyvédjei szerint nem helyes, hogy Sam Bankman-Fried hozzáférését korlátozzák az FTX által tartott kriptókhoz.

Sam Bankman-Fried ügyvédei azzal érveltek, hogy hozzáférést kell biztosítani számára a korábbi cége, az FTX kriptoeszközeihez, mondván, nincs bizonyíték arra, hogy SBF felelős lenne a korábbi állítólagos jogosulatlan tranzakciókért.

Bankman-Fried, aki 2022. november 11-én lemondott az FTX vezérigazgatói posztjáról, amikor a kriptotőzsde csődöt jelentett, jelenleg óvadék ellenében van szabadlábon, többek között csalás és pénzmosás vádjával, melyekben ártatlannak vallotta magát.

Az óvadékra vonatkozó feltételek részeként Bankman-Friednek megtiltották, hogy hozzáférjen az FTX és kereskedési ága, az Alameda Research által tartott kriptopénzekhez, miután a kormány rámutatott az Alameda tárcáiról végrehajtott tiltott átutalásokra. A tiltás kiterjed az FTX vagy az Alameda pénzéből vásárolt kriptókra is.

“Közel három hét telt el az első előzetes tárgyalás óta, és feltételezzük, hogy a kormány vizsgálata megerősítette azt, amit Bankman-Fried úr mindvégig mondott; nevezetesen, hogy nem férhetett hozzá ezekhez az eszközökhöz és nem utalhatta át azokat” – áll Bankman-Fried ügyvédjének, Mark Cohennek január 28-i levelében.

“Tekintettel arra, hogy az egyetlen alapot, amelyet e feltétel kérésére felhoztak, nem támasztották alá, úgy véljük, hogy a tárgyaláson kiszabott óvadéki feltételt el kell törölni” – közölte Cohen Lewis Kaplan, New York déli körzetének bírójával.

Egy január 27-i beadványában az amerikai igazságügyi minisztérium további óvadéki feltételként kommunikációs tilalmat kért, mondván, hogy Bankman-Fried megpróbált kapcsolatba lépni az FTX főtanácsadójával, Ryne Millerrel, valamint az ügy egyik potenciális tanújával. Cohen válaszában nagyjából egyetért a korlátozással, de azt állítja, hogy Bankman-Friednek továbbra is hozzáférést kell kapnia néhány korábbi munkatársához, köztük terapeutájához, George Lernerhez.

“Ha Bankman-Fried úrnak minden, az FTX egykori vagy jelenlegi alkalmazottjával folytatott kommunikációjához ügyvédet kellene bevonnia, ez szükségtelenül megterhelné az erőforrásait, és sértené az ügy megvédésére vonatkozó képességét” – mondta Cohen. “Ezek közül a személyek közül sokan Bankman-Fried barátai. A velük való kapcsolattartásának általános korlátozása a személyes támogatás fontos forrását szüntetné meg”.