Leleplezték a YouTubert, aki 12 millió dollárt keresett a rajongói átverésével

A brit YouTubert, Ben Phillipset egy videóban leplezte le a Coffeezilla nevű tartalomgyártó, aki szerint Phillips több mint 12 millió dolláros profitra tett szert a „pump and dump” módszer segítségével.

Még 2021. április 12-én osztotta meg a tárcacímét Phillips egy tweetben, amelyben arra kérte a rajongóit, hogy fizessék ki a Starbucks rendelése árát. Később aztán ez adott lehetőséget a kétes kriptoügyletekkel foglalkozó Coffeezilla-nak, hogy utánajárjon Phillips SafeMoon ügyének.

Coffeezilla számításai szerint Phillips valamikor tavaly március és december között 4 millió dollárért vásárolt SafeMoon-t a PancakeSwap-on, és még ugyanebben az időszakban 16 millió dollárért adta el a befektetett kriptót. A YouTuber nyeresége így elérte a 12 millió dollárt. Az altcoint pumpáló, mára már törölt Twitter bejegyzésekben a brit YouTuber folyamatosan a SafeMoon-t népszerűsítette, és arra kérte a rajongóit, hogy ne adják el a kriptovalutájukat. „Nos, én még nem adom el.” – posztolta Phillips április 6-án, egy másik tweetben pedig azt írta, hogy “csak sajnálni tudom azokat, akik már eladták.” A YouTuber még aznap mintegy 721 ezer dollárnyi tokent adott el.

Phillips egyébként az azóta már nem létező Vine közösségi platformon, majd később a YouTube-on vált híressé a “Sorry Bro” című sorozatával, amelyben folyamatosan a bátyját tréfálja meg. Jelenleg 4,61 millió feliratkozója van a YouTube-on, és közel 750 ezer követője a Twitteren.

Stephen Findeisen, ismertebb nevén Coffeezilla többek között arról ismert, hogy olyan hírességek gyanús kriptoügyleteit leplezte le, mint Post Malone és a The Weeknd. Findeisen a videójában arról számolt be, hogy Phillips hatalmas mennyiségű SafeMoon tokent kapott a shitcoin marketingcsapatának tagjaként végzett munkájáért. Phillips a shitcoint több millió követőjének reklámozta, azt viszont soha nem hozta nyilvánosságra, hogy ezért fizetést kapott. Állítólag összesen 5,2 billió tokent kapott a munkájáért.

Nem mindenki volt olyan szerencsés a SafeMoon-nal, mint Phillips

A SafeMoon tavaly gyakorlatilag elérte a mémcoin státuszt. A kriptovaluta mögött álló csapat számos influencer segítségével reklámozta az érmét, így például Dave Portnoy-jal is.

Portnoy SafeMoon befektetése azonban Phillipssel ellentétben nemhogy nem volt nyereséges, de állítása szerint hatalmasat bukott a kriptovalután. Éppen ezen a héten tartott rendkívüli sajtótájékoztatót arról, hogy 40 ezer dolláros befektetésének közel 90%-át elvesztette.

A SafeMoon árfolyama valóban hatalmasat zuhant a tavaly áprilisi csúcs után. Az érme röviddel a tőzsdei bevezetés után elérte a 4 milliárd dolláros piaci értéket, ez viszont ma már csupán 300 millió dollár. A CoinMarketCap adatai szerint egyébként jelenleg körülbelül 17 500 tárcában található SafeMoon, és a 150 legtöbb érmét tartalmazó tárca adja a teljes SafeMoon készlet 90%-át.