Leleplezték Edward Snowdent, az informátornak szerepe volt a Zcash létrejöttében

Snowden elismerte, hogy köze van a népszerű titkoscoinhoz, a Zcash-hez. Kijelentette viszont, hogy csak közérdekből működött együtt a projekttel, és nem kapott semmilyen ellenszolgáltatást cserébe.

A Forbes exkluzív cikkében Edward Snowden informátor felfedte, hogy részt vett egy olyan eseményen, amely a Zcash nevű titkoscoin létrehozásához vezetett. Az Electric Coin Company (ECC) által kifejlesztett érme 2016-ban került bevetésre egy titkos ceremónia keretében, amely 6 személy közreműködésével valósult meg. A résztvevők közül 5 személy személyazonosságát már eddig is tudni lehetett. Most azonban kiderült, hogy Edward Snowden is jelen volt John Dobbertin álnéven, amely egy német kriptográfusra utal.

Ezek a személyek különböző feladatokat láttak el, és a Zcash privát létrehozási kulcsának egy darabját is ők őrizték, amelyet a ceremónia után megsemmisítettek. A világ több pontján lebonyolított szertartás lehetővé tette a privát érme genezis blokkjának létrehozását.

Edward Snowden a múltban többször is kijelentette, hogy támogatja a kriptovalutákat, például a Zcash-t és a Bitcoint. Úgy véli azonban, hogy a Bitcoinnak egy komoly hibája van: az átláthatóság. Az aktivista és az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) korábbi tanácsadója a Forbesnak úgy fogalmazott:

“Amikor a kriptopénzeket nézzük, általában azt látjuk, hogy a kriptográfiai tulajdonságait egy tisztességes főkönyv biztosítására használják, nem pedig arra, hogy egy privát főkönyvet támogassanak. A bitcoin köztudottan egy nyílt főkönyv. A probléma pedig ezzel az, hogy nem lehet valóban szabad kereskedést folytatni, ha nincs magánkereskedelem. Szabad kereskedelem nélkül pedig nem lehet szabad társadalom.”

Snowden az ECC társalapítójával, Zooko Wilcoxszal Marcia Hofmannon, az Electronic Frontier Foundation veteránján keresztül találkozott – állítja a jelentés. Egy virtuális találkozót követően Wilcox és Edward Snowden úgy döntöttek, hogy együttműködnek.

Az ECC társalapítója a Forbesnak nyilatkozott:

“Ed kinyilatkoztatása valóban megerősítette azt a fajta védelmet, azt a fajta biztonságos infrastruktúrát, amelyet én próbáltam kiépíteni a társadalom számára, és amelyben mások kételkedtek. A felfedezései megmutatták az embereknek, hogy végig igazam volt.”

Na, de mennyit is keresett Edward Snowden a Zcash támogatásával?

Snowden rámutatott a Zcash adatvédelmi problémáira, és Wilcoxnak bemutatott néhány CIA-taktikát a szertartás lebonyolítására. A korábbi NSA tanácsadó beleegyezett, hogy felfedje az eseményen betöltött szerepét, de azt állította, hogy soha semmilyen formában nem kapott pénzt a közreműködéséért.

Edward Snowden egy nemrégiben tartott rendezvényen megismételte a Bitcoinról alkotott álláspontját, sőt azt állította:

“A Bitcoin adatvédelme még mindig nyílt katasztrófa. Mindenki tisztában van vele, Twitteren eszmecserét folytattam a core fejlesztőkkel, ők is tudják. És vannak javaslatok a javítására. De ez lassan halad. Azt kell gondolnom, hogy ezen a ponton alapvetően félnek a továbblépéstől, hogy ezt [a problémát] kijavítsák, és ez az, ami mindenkit lelassít, mert ez a mai Bitcoin alapvető problémája. Nincs fontosabb kérdés, mint a nyílt főkönyv gyengeségeinek kijavítása.”