Lemond a BBC elnöke, miután kiderült, hogy egy orosz kriptocéggel üzletelt

Richard Sharp kriptobefektető és a BBC elnöke lemondott a brit médiavállalatnál betöltött tisztségéről, miután vizsgálatot indítottak a Boris Johnson 800 000 fontos személyi kölcsönének biztosításában játszott szerepe miatt felmerülő lehetséges összeférhetetlenségek miatt.

Richard Sharp BCC

Sharp kinevezését a BBC elnöki posztjára már korábban is megkérdőjelezték orosz kriptocégekhez köthető kapcsolatai miatt. Ezek a cégek a szankciókkal sújtott orosz oligarchához, Vlagyimir Potaninhoz tartoztak.

A “nikkelkirályként” ismert Potanin az Atomyze tulajdonosa, egy olyan blokkláncvállalaté, amely fémek kriptotokenekként történő kereskedéshez egy platformot is működtet. Potanin tavaly visszavásárolta a Rosbankot is, amely ünnepélyesen elcserélte a saját központi banki digitális valutájának megfelelő rubelt az Atomyze digitális aranyára.

Sharp 2019-ben az Atomyze befektetője volt egy Kajmán-szigeteken jegyzett cégen, az ABCP GP Ltd. révén. A BBC korábbi elnöke két hónapig az Atomyze cégvezetője is volt. A svájci vállalati jelentésekből kiderül, hogy Rob Osborne, Sharp személyes befektetési irodájának COO-ja és CFO-ja még mindig az orosz kriptocég igazgatótanácsában ül.

A vizsgálat szerint Richard Sharp megsértette a kódexet

A vizsgálat azután kezdődött, hogy Sharp a jelentések szerint segített Johnsonnak egy 800 000 fontos kölcsönügyletet intézni Sharp távoli unokatestvérével, Sam Blyth-tel még 2020-ban. A volt miniszterelnök nem sokkal később Sharpot jelölte a BBC elnöki posztjára, annak ellenére, hogy a képviselők úgy jellemezték, hogy Sharpnak “semmilyen szerkesztői tapasztalata nincs”.

A pénteki vizsgálat megállapította, hogy “Richard Sharp úr elmulasztotta felfedni a lehetséges vélt összeférhetetlenséget a testület előtt, amely interjút készített a jelöltekkel, és tanácsot adott a minisztereknek a kinevezésre vonatkozóan”.

A vizsgálat szerint “ezek az ügyek potenciális vélt összeférhetetlenséget eredményeztek… Fennállhatott annak a veszélye, hogy az a benyomás alakulhatott ki, hogy Sharp úr nem lesz független a volt miniszterelnöktől, ha kinevezik”.

Sharp júniusig marad a BBC elnöke, amikor is majd kinevezik az utódját.