Orosz nikkel és palládium bányász digitális tokent bocsát ki

Az orosz Nornickel bányászati és kohászati óriásvállalat nemesfémekkel fedezett digitális tokent bocsát ki az Atomyze nevű blokklánc platformon.

Az oldal már aktív és a Nornickel, illetve a vele partnerségben álló árukereskedelmi cég Trafigura, a fémfinomító Umicore és a logisztikai tanácsadó Traxys cég már teszteli azt. Később intézményi befektetők szélesebb körének is elérhetővé teszik a platformot, írja az Atomyze közleményében. A platform elsősorban a svájci és az amerikai vállalatokat fogja kiszolgálni, nyilatkozta a Nornickel ügyvezetője Vladimir Potanin a Bloombergnek kedd reggel.

Az orosz felhasználók szintén használhatják, de csak az év végétől kezdődően, már ha az orosz szabályozási környezet azt lehetővé teszi. Köztudottan Oroszországban már folyamatban van a digitális eszközök szabályozása, de végleges formáját még mindig nem nyerte el.

A tokenek első sorozatát Nornickel által bányászott palládium, kobalt és réz nyersanyagokkal fedezik. Az első évben a több mint 96 000 főt foglalkoztató bányászóriás az értékesítési volumenének 10%-át tervezi tokenizálni, majd a következő években az értéket fokozatosan 20%-ra emelnék.

Az Atomyze platformot a Tokentrust fejleszti, ami egy Svájcban bejegyzett vállalkozás. Ügyvezetője Marco Grossi, aki korábban a Deloitte Switzerland-nál töltött be magas pozíciót. A Tokentrust ügyvezetőségében ott ül Alexander Stoyanov, aki a Nornickel leányvállalat Global Palladium Fund ügyvezetője.

A közlemény szerint az IBM szintén részt vett a platform fejlesztésében és egy későbbi terve az Atomyze-nak, hogy értékpapír kereskedési engedélyt kapjon Svájcban.

Az Atomyze“tárgyalásokat folytat különféle iparágak nagy intézményi és szakmai szervezeteivel, akiknek a tervek szerint részt vesznek a DLT [distributed ledger technology – elosztott főkönyvi technológia] hálózatunkban független csomópontok működtetésével, hogy biztosítsuk a megfelelő szintű decentralizációt,” – nyilatkozta egy szóvivő.

A hálózat az IBM publikus felhőjén fog futni és megfelel az európai adatvédelmi szabályoknak (GDPR) és a felhőszámítási megfelelési szabályoknak.

A Nornickel már múlt év nyara óta dolgozik a kibányászott nyersanyagainak tokenizálásán, mikor csatlakozott a Hyperledger vállalati blokklánc konzorciumhoz. Az orosz törvényhozás, köszönhetően Potanin jó kapcsolatainak a Dumával, egy szabályozói sandbox-ot hozott létre a vállalatnak, hogy azon keresztül tesztelje a tokenizált nyersanyag kereskedelmet.

Kapcsolódó:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük