Lenyomozná a Monero és a Dash tranzakciókat a norvég rendőrség

A norvég bűnüldöző szervek megpróbálják a Monero és a Dash titkoscoinok tranzakciót lekövetni, miután egy eltűnt nő esetében felmerült a váltságdíj, titkoscoinokkal történő fizetése.

A norvég Nemzeti Kiberbűnözési Központ egy eltűnt személy, Anne-Elisabeth Hagen keresése közepette Monero és Dash titkoscoinokra bukkant, melyeket a hatóságok szerint váltságdíj fizetésére használhattak ismeretlen személyek. Ha a rendőrségnek sikerül a két kriptopénz tranzakcióit nyomon követni, akár rájöhetne arra is, hol lehet Hagen.

Richard Beck Pedersen, rendőrségi ügyvéd a norvég VG-nek azt nyilatkozta: “Nem szeretnék konkrétan nyilatkozni arról, hogy mit tettünk vagy teszünk a Dash és a Monero kapcsán, azt sem, hogy eddig mit sikerült elérnünk. Azt azonban elmondhatom, hogy van reményünk arra, hogy ez a nyomozás elvezet minket Hagen-hez.”

Pedersen hozzátette, hogy a titkoscoinok okozzák a nyomozóknak a legtöbb fejfájást, megjegyezve, hogy a bűnözők gyakran használnak olyan kriptovalutákat, mint a Dash és a Monero, hogy megtévesszék a rendőrséget. “Nem kell nagy szakértelem ahhoz, hogy megnehezítsék a dolgunkat” – mondta.

Anne-Elisabeth Hagen eltűnése

Norvégia egyik leggazdagabb emberének, Tom Hagen ingatlanmágnásnak a felesége, Anne-Elisabeth Hagen 2018 októberében tűnt el, a gyanú szerint elrabolták, majd az elkövetők váltságdíjat követeltek érte, nagyjából 10,8 millió dollárt.

A norvég hatóságok olyan feljegyzések nyomára bukkantak, amelyek arra utalnak, hogy a feltételezett emberrablók már jó előre eltervezték az elrablását. A VG szerint június 28-án a feltételezett emberrablók létrehoztak egy jelszóval védett dokumentumot, amely két címet tartalmazott: egy Bitcoin és a Monero tárcacímet.

A Bitcoin tárcacímet pusztán kommunikációs célból hozták létre, míg a Monero cím a váltságdíj kifizetéséhez kelhetett. Júliusban hamis személyazonossággal létrehoztak e-mail címet, amit arra használtak, hogy a Binance és a KuCoin kriptotőzsdéken fiókokat hozzanak létre. Később egy másik profilt is generáltak a Huobi kriptotőzsdén. A Huobi számlára Dash-t küldtek, amelyet aztán július 10-én Bitcoinra cseréltek.

Hónapokkal később, október 31-én Anne-Elisabeth Hagen eltűnt norvégiai otthonából. Férje, Tom Hagen jelentette a hatóságoknak még aznap a nő eltűnését, és azt is, hogy egy váltságdíjat követelő levelet kapott.

A titkoscoinok a bűnözők kedvencei

A bűnüldöző szervezetek világszerte jelentős erőfeszítéseket tesznek a kriptopénz tranzakciók, köztük a titkoscoin nyomon követésére.

2020. júliusában egy kiszivárgott FBI hírszerzési jelentésből kiderült, hogy az FBI hogyan követte nyomon a dark webes bűnözőket, akik Bitcoint mostak tisztára úgy, hogy azt Moneróra konvertálták. Még abban az évben a CipherTrace kripto hírszerző cég bejelentette, hogy kifejlesztett egy eszközt a Monero tranzakciók nyomon követésére, bár Dave Jevans vezérigazgató később elismerte, hogy a megoldás nem igazán hatékony.

2020. januárjában az Europol Európai Kiberbűnözési Központja megjegyezte, hogy az egyik gyanúsított a Monero és a Tor adatvédelmi böngésző kombinációját használta arra, hogy a tranzakcióit lenyomozhatatlanná tegye.

Miközben a kiberbűnözők és a bűnüldöző szervek közötti macska-egér játék folytatódik, a szabályozók a tőzsdék felé fordították figyelmüket. A velük folytatott eszmecserék eredményeként a Coinbase, a Bittrex, az OKEx és a BitBay kivezették azt a kereskedhető kriptopénzek közül.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.