A népszerű üdülőhely kitoloncolja azokat a turistákat, akik kriptóval fizetnek

Egyre több helyen fogadják el a kriptopénzes fizetéseket. A világ számos kormánya felkarolta már a bitcoint. Azonban vannak országok, amelyek még mindig nem állnak készen a digitális eszközök adaptációjára. Ezek közé tartozik a népszerű nyaralóhely Bali is, amely úgy döntött, hogy lecsap azokra a turistákra, akik kriptovalutával akarnak fizetni.

A hétvégén Bali kormánya világossá tette, hogy negatívan viszonyul a kriptovalutákhoz. Wayan Koster, Bali kormányzója sajtótájékoztatót tartott. Bejelentette, hogy azok a turisták, akik úgy döntenek, hogy az árukért és szolgáltatásokért kriptovalutákkal fizetnek, szigorú ellenőrzésnek lesznek kitéve. A kormány szorosan nyomon kívánja követni és szabályozni az ilyen tranzakciókat a régióban. Hozzátette továbbá:

“Azok a külföldi turisták, akik helytelenül viselkednek, olyan tevékenységeket végeznek, amelyeket a vízumengedélyük nem engedélyez, kriptovalutát használnak fizetőeszközként, és más rendelkezéseket is megszegnek, szigorúan fognak fellépni velük szemben. A szigorú intézkedések a kitoloncolástól, a közigazgatási szankciókon át, a büntetőjogi szankciókig, az üzlethelyiségek bezárásáig terjednek.”

A kormány kriptovalutákkal kapcsolatos álláspontjának eredményeként a turisták nem használhatják majd a bitcoint és más kriptopénzeket fizetésre a szállodákban, éttermekben, turisztikai látványosságoknál, bevásárlóközpontokban és más létesítményekben a térségben. Emellett Bali tartomány hivatalosan csak az indonéz rúpiát ismeri el törvényes fizetőeszközként.

Milyen következményei vannak a kriptók használatának Balin?

Egy kormányzati tulajdonú hírportál információi szerint azok a személyek, akik az indonéz rúpiától eltérő valutát használnak, súlyos következményekkel szembesülhetnek. Döbbenetes, de akár egy év börtönbüntetést és jelentős, körülbelül 13 300 dolláros pénzbírságot is kaphatnak a nyaralók, ha megszegik a szabályokat.

“Azok a személyek, akik a Bank of Indonesia engedélye nélkül végeznek devizaüzleti tevékenységet, minimum egyéves, maximum ötéves szabadságvesztéssel, valamint minimum 50 millió Rp 50 millió [3300 USD], maximum 22 milliárd Rp 22 milliárd [1,4 millió USD] pénzbírsággal büntethetők”.

Bali döntése, miszerint megtiltja a kriptopénzzel történő fizetéseket, számos magánszemély részéről kritikát váltott ki. Ennek eredményeképpen néhányan elégedetlenségüknek adtak hangot, és kijelentették, hogy többet a lábukat nem teszik Balira.