Saját bitcoint akar az észak-koreai rezsim

Az észak-koreai rezsim, Iránhoz és Venezuelához hasonlóan, saját nemzeti kriptovalutát fejleszt. A rezsim állítólag így kívánja megkerülni a szankciókat.

Egy szeptember 18-án megjelent Vice News riport szerint a projekt célja, hogy támogassa a Koreai Népi Demokratikus Köztársaságra (KNDK) kiszabott nemzetközi szankciók megkerülését, illetve az “Egyesült Államok által uralt globális pénzügyi rendszer” felszámolását.

Alejandro Cao de Benos, az észak-koreai kriptovaluta szervezésével megbízott tisztviselő elmondta, hogy digitális pénz elsősorban a Bitcoinhoz lesz hasonló.

“A tokengenerálás még nagyon korai szakaszában vagyunk. Most azoknak az árucikkeknek a tanulmányozási fázisában vagyunk, amelyek majd értéket adnak neki. […] Az észak-koreai won digitalizálása nincs tervben.”

Az állítólagos nemzeti kriptovaluta projektet egyelőre nem erősítették meg az észak-koreai hivatalos szervek.

Álhíreket terjeszt az Egyesült Államok Észak-Koreáról, állítja a rezsim

A múlt hónapban jött ki az Egyesült Nemzetek Biztonsági Tanácsának Észak-Korea szankcióbizottságának jelentése, mi szerint KNDK hackerek külföldi bankokat és kriptovaluta projekteket fosztogatnak a rezsim tömegpusztító fegyver programjának finanszírozásához. A bizottság becslése szerint a KNDK 2018-ban közel 2 milliárd dollárt lopott ilyen akciók keretében.

Phenjan tagadja a vádakat és azt állítja, az Egyesült Államok és szövetségesei lejárató kampányt folytatnak ellene.