Egy liberális etikai csoport ismét nekiment a Circle-Tron párosnak

A Campaign for Accountability (CfA) egy liberális, non-profit etikai csoport, amelynek székhelye Washingtonban található. Saját bevallásuk szerint kutatások, jogi eljárások és agresszív kommunikáció segítségével igyekeznek leleplezni a közéletben, a mindennapi életben elkövetett visszaéléseket és csalásokat. A szervezet nyílt levelet tett közzé december 14-én. Ebben (megint) azt állították, hogy az USDC coinját terroristaszervezetek finanszírozására is használják.

A Circle és a Tron folyamatos támadás alatt áll

Nem most merült fel először ez a vádaskodás, hiszen mi is említettük, hogy november 9-én a CfA nyílt levelet írt két amerikai szenátornak is ugyanebben a témában. Arra akkor november 11-én a Circle, az USDC kibocsátója válaszolt is. Visszautasították a vádakat, amelyek szerintük csak meg nem erősített posztokon alapulnak a közösségi médiából. A most küldött levelet ismét a két szenátornak címezték és a CfA vezetője, Michelle Kuppersmith írta alá. Az új levélben kifejezetten célbavették a Circle láncok közötti protokollját (CCTP), amely lehetővé teszi USDC mozgatását hálózatok között. A fő problémát a CCTP-ben azért látják, mert a CfA szerint ez lehetővé teszi tőke mozgatását a Tronra.

A Tron pedig szerintük több hatóság szerint is sok milliárd olyan dollár mozgatásában vesz részt, amelynek “szervezett bűnözői csoportokhoz és szankcionált entitásokhoz” van köze. A Tron alapító Justin Sun egy ideje már nem reagál ezekre a vádakra. Az új CfA levélben kitérnek a Circle novemberi válaszlevelére is. Azt írják, hogy ahelyett, hogy a Circle tisztázta volna a Sunhoz és a Tronhoz fűződő viszonyát, egyszerűen csak azt mondták, hogy nem finanszírozzák Sunt. A Circle november 11-én azt írta, hogy megszüntették Sun és cégeinek összes számláját még 2023. februárjában.

A bizonyítékok kérdése a leginkább aggályos egyébiránt. A CfA állításai egy olyan Reuters cikken alapulnak, amelyben különböző szakértők és blokklánc elemzők nyilatkozatai alapján mondják azt, hogy a Tront terrorizmus finanszírozására használják. És hát például az Elliptic nevű blokklánc elemző anno azt mondta, hogy a Tron kifejezetten népszerű helye a terroristaszervezeteknek. Később azonban ezt korrigálta és azt mondta, hogy elhanyagolható az ilyen tranzakciók értéke.