Liberstad projekt – utópia avagy üzleti modell?


Vannak városok, amelyek blokktech központtá szeretnének válni és vannak olyanok, amelyek bitcoin fővárossá. És van egy olyan is, ahol kriptopénzekkel vehetünk több ezer négyzetméternyi függetlenséget. Bemutatkozik Liberstad, amely egy magánvárost szeretne létrehozni.

Liberstad filozófia: Adóztatás = lopás

A Liberstad egy olyan projekt, amely Norvégia első privát városát kívánja létrehozni. A városkában minden ingatlan magánszemélyek tulajdonában lesz és a szolgáltatásokat szintén magánszemélyek vagy cégek biztosítják.

Az olyan szlogenekkel, mint például “az adóztatás az lopás”, a projekt egyre nagyobb figyelmet kap a világ minden tájáról. Több mint 28 országból 112-en vásároltak eddig földet, a vásárlók között vannak norvégok, svédek, brazilok és angolok is, és további 500 potenciális befektető jelentkezett be a várólistára. A telkekért a banki transzferen kívül kriptopénzzel is lehet fizetni, így bitcoinnal és bitcoin cash-sel, valamint 27 különböző kriptóval lehet őket támogatni. A legkisebb megvásárolható terület ezer négyzetméter ami 75 ezer norvég koronába (két és félmillió forint) kerül, a legnagyobb 5 ezer négyzetméteres, ez pedig 375 ezer koronát ér és a tervek szerint 2 év múlva lehet beköltözni.

A projekt tavaly nyáron indult útjára, amikor John Holmesland és Sondre Bjellås egy helyi gazdaságot vásárolt fel Marnardal településen, Norvégia déli részén. Az alapítók 2017. decemberében bejelentették, hogy a hatóságok engedélyt adtak a terület tulajdonjogára, ahol a város épülne. Az alapítók szerint nem utópisztikus ötletről van szó, hanem egy olyan üzleti modellről, amely önkéntes, nyereség-alapú magánvállalkozás, és amelynek célja a szabadság és a tulajdon védelme egy adott területen belül. A tervek között szerepel privát rendőrség, tűzoltóság és más közüzemi magánegységek létrehozása is. A projektet az Atlantic Station inspirálta, amely egy hasonló kezdeményezés Atlanta városában az USA-ban.

liberstad
Az alapítók, Sondre Bjellås és John Holmesland, forrás: FVN

Az ügy kapcsán megszólalt Kari Henriksen norvég politikus is. A munkáspárt képviselője szerint természetesen bárki letelepedhet a területen, azonban az államon belüli állam létrehozása nem reális és úgy vélte, hogy a magánváros lakói sok tekintetben fognak függeni a társadalom többi részétől.

Mások is kivonulnának a rendszerből

Hasonló projekt a Liberland is, amelyet egy cseh politikus, Vit Jedlicka alapított. A mikroállam Horvátország és Szerbia között található és a bitcoint használja nemzeti valutájaként. Bár hivatalosan senki nem ismerte el, a Liberland 2017 végéig 480 ezer állampolgársági kérelmet kapott.

Érdemes említést tenni a Seasteading Intézet terveiről is, amely egy, a Csendes-óceánon úszkáló várost tervez felhúzni. Ez is egy független zóna lenne, amely a tervek szerint 2020-ra készülne el, otthonokkal, hotelekkel, irodákkal és éttermekkel.

uszovaros
Az úszkáló város vizuálja, forrás: NYTimes

Borítókép forrás: The Merkle


Earn Free Bitcoin
Earn Free Bitcoin

Szici

"Let’s try to secure everything" - Nick Szabo

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.